Business Internaţional

Tot mai aproape de nori: Arabia Saudită a dat undă verde pentru o clădire de peste un km înăţime, care va întrece Burj Khalifa. Galerie FOTO

Scările exterioare ale turnului Jeddah

Turnul Jeddah, clădire de un kilometru care va fi finalizată în 2020

01.12.2015, 15:05 486

Zgârie-norul Burj Khalifa din Dubai riscă să îşi piardă titlu de cea mai înaltă clădire construită vreodată, conform Mashable.com 

Arabia Saudită a asigurat finanţare pentru terminarea construcţiei turnului Jeddah, un proiect de 1,2 miliarde de dolari, care va avea o înalţime de aproximativ un km, cu aproximativ 170 de metri mai înaltă decât zgârie-norul Burj Khalifa.

Compania Jeddah, care deţine şi dezvoltă turnul de un km, a semnat un contract de 2,2 miliarde de dolari cu banca de investiţii Alinma a Arabiei Saudite, arată un comunicat de presă al guvernului saudit. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a dezvolta prima parte a ambiţiosului proiect Jeddah.

Turnul Jeddah, denumit anterior „Turnul Regatului”, este localizat în oraşul Jeddah din Arabia Saudită şi este situat pe costa Mării Roşii. Turnul este planificat să aibă un km înalţime adică cât zece stadioane de fotbal. Primele 26 de etaje, din 200 câte va avea, au fost deja finalizate.

Turnul va avea un hotel de lux, mai multe spaţii de birouri, apartamente, un observator şi 59 de lifturi şi 12 scări rulante, conform Adrian Smith de la Gordon Gill Architecture, cel care a proiectat clădirea.  

Construirea unei clădiri atât de mari ridică şi provocări. Din cauza faptul că este construită aproape de mare riscă să fie inundată sau afectată de apă. În plus, trebuie să reziste rafalelor de vânt, motiv pentru care forma clădirii se schimbă tot la câteva etaje.

„Vântul va circula în jurul clădirii, deci efectul lui nu va fi la fel de extrem precum se întâmplă în cazul unui bloc solid. Vor fi perturbaţii atmosferice local, deci e un design foarte bun din punct de vedere aerodinamic.” a declarat directorul companiei WSP din Orientul Mijlociu, o  firmă de servicii profesionale de inginerie.

Mounib Hammoud, CEO-ul companiei care deţine turnul Jeddah spune că acum că contractual de finaţare a fost semnat , proiectul urmează să fie finalizat în 2020, conform programului stabilit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO