Business Internaţional

Traderul care paria ca la cazinou banii Deutsche Bank

Traderul care paria ca la cazinou banii Deutsche Bank
10.02.2009, 00:00 73

Traderul Deutsche Bank care a pierdut 1,8 miliarde de dolari anul trecut paria ca la ruleta cu banii celei mai mari banci germane. Boaz Weinstein, unul dintre cei mai "tari" traderi de pe Wall Street si un impatimit al jocurilor de noroc, obisnuia sa subestimeze complexitatea tranzactiilor sale, spunand ca se bazeaza pe bun-simt si simple operatii matematice, scrie The Wall Street Journal.

Weinstein, 35 de ani, a facut pariuri uriase utilizand instrumente financiare complexe, generand castiguri mari pentru banca si castiguri anuale de aproximativ 40 mil. dolari pentru el insusi. Dar anul trecut, din cauza turbulentelor care au ravasit bursele, grupul pe care-l conducea a adus bancii germane pierderi de 1,8 miliarde de dolari, anuland peste doi ani de castiguri din tranzactionare.
El a devenit faimos in urma unui episod care a facut senzatie pe Wall Street. Cu peste 100 de colegi adunati in jurul sau, Boaz Weinstein statea cu spatele la tabla de sah si dicta miscari legat la ochi impotriva unui coleg rus. Gandind multe miscari in avans, lui Weinstein i-a luat doua ore sa-si invinga oponentul. Se intampla in 2005, iar Weinstein devenise deja o legenda pe Wall Street. Weinstein obisnuia sa se laude ca foloseste operatiuni matematice simple pentru a obtine profituri uriase, insa complexitatea uluitoare a pariurilor facute l-a coplesit in cele din urma.
Nascut din parinti de origine israeliana si poloneza, Weinstein a avut intotdeauna instinctele unui jucator, unui parior si trader. Parintii sai l-au inscris la concursuri de sah la varsta de cinci ani, iar la 16 ani Weinstein era deja un as al jocului. Acesta excela in acelasi timp la poker. Iar la universitate era fascinat de blackjack.
In cadrul Deutsche Bank s-a inconjurat de oameni cu preocupari similare. Cei din echipa sa, Saba, se intalneau dupa inchiderea pietelor, vinerea, pentru a juca poker. Deplasarile in Las Vegas erau ceva obisnuit, membrii echipei sale castigand adesea sume importante.
Strategia de baza urmarita de Weinstein viza diferentele de pret dintre diferitele titluri ale unei singure companii. In 2005, Weinstein s-a folosit de contracte swap pentru a paria pe o crestere a valorii obligatiunilor GM, pariind in acelasi timp impotriva actiunilor GM. Apoi, s-a produs dezastrul. In mai 2005, Kirk Kerkorian a facut o oferta pentru actiuni GM, conducand la cresterea valorii acestora. Cateva zile mai tarziu, firmele de rating de credit au redus ratingul obligatiunilor GM.
Weinstein s-a sfatuit cu cei din grupul sau, o optiune fiind cea de incercare de minimalizare a pierderilor prin reducerea pozitiilor. Bing Wang, un specialist in poker, l-a sfatuit pe Weinstein ca, dimpotriva, sa extinda pozitiile pentru ca profiturile ar fi fost uriase daca cresterea actiunilor si scaderea obligatiunilor se dovedeau temporare. Intr-un an, pariul a rezultat in castiguri frumoase, pretul actiunilor GM coborand, iar obligatiunile stabilizandu-se. Weinstein credea ca abilitatile sale legate de sah ii permiteau sa anticipeze mai multe miscari inainte de a realiza tranzactii.
 
Unul din cinci apartamente din Sofia, capitala Bulgariei, este scos la vanzare pe fondul unei cresteri semnificative a numarului locuintelor nou-construite, potrivit unui studiu citat de agentia de presa Novinite.
Primele efecte ale crize financiare globale au fost resimtite pe piata imobiliara din Bulgaria in trimestrul trei din 2008, de atunci preturile locuintelor inregistrand scaderi drastice, de pana la 20% in unele regiuni ale tarii.
In capitala Sofia s-au inregistrat scaderi in 70% intre districtele orasului, in unele zone preturile coborand cu pana la 100 de euro/metru patrat in ultimele sase luni. In districtul Studetski Grad preturile au urcat insa cu 50 de euro/metru patrat.
In ansamblu, piata imobiliara din Bulgaria a inregistrat in 2008 o crestere de 22%. Cea mai semnificativa majorare a preturilor a avut loc in orasul Plovdiv (32%), urmat de Sofia (30%) si Ruse (27%).
Preturile ridicate ale terenurilor situate in locatiile de top au reprezentat, de asemenea, un factor aditional al cresterii preturilor locuintelor, fapt ce a generat o diminuare a numarului potentialilor cumparatori.
In acest moment, pe piata din Sofia se afla la vanzare 115.000 de locuinte, ceea ce conduce la o crestere a pretentiilor privitoare la calitate ale cumparatorilor si la amanarea deciziei de cumparare a acestora.
Segmentul bulgar al constructiilor a fost afectat in proportie de 80% de criza financiara globala, cei cu o imagine mai buna sau cu surse de finantare proprii dovedind insa o mai mare stabilitate.
Datele puse la dispozitie de compania imobiliara Adress indica faptul ca 63% dintre casele cumparate anul trecut erau noi, 15% erau in faza de proiect, iar 22% erau constructii vechi.
Preturile au avut o scadere dramatica in al treilea trimestru al anului trecut, de 23% comparativ cu inceputul anului.
Restrictiile privind creditarea impuse de catre banci si inrautatirea perspectivelor economice au facut ca multi dintre cei care se aflau in cautarea unei locuinte sa prefere varianta chiriei in locul cumpararii. Totusi, cresterea numarului celor care detin o a doua locuinta, achizitionata pentru a fi inchiriata, a mentinut chiriile la un nivel similar cu cele din anii anteriori.
In ciuda faptului ca cei cu venituri ridicate sunt cel mai putin afectati de criza financiara, piata proprietatilor de lux a inregistrat un declin important in ultimele luni din 2008, in ciuda unei activitati intense in prima parte a anului.
Totusi, previziunile privind o spargere a balonului imobiliar bulgar au esuat, iar piata imobiliara locala este departe un eventual colaps, spun analistii. Oferta este de cateva ori peste cerere, dar proprietarii nu sunt inca dispusi sa vanda la orice pret.
Mai mult, bancile care au inceput sa restrictioneze accesul la creditele ipotecare inca dinainte ca turbulentele sa fie resimtite pe piata din Bulgaria au contribuit la limitarea numarului de credite neperformante si implicit la prevenirea unui colaps al preturilor pe piata imobiliara.(Ciprian Botea)
 
Fostul trader al bancii franceze Societe Generale, Jerome Kerviel, invinuit de banca pentru pierderi de 4,9 miliarde de euro la inceputul anului trecut, a declarat ca superiorii sai l-au incurajat sa-si asume riscuri si ca nu este sigur daca el este responsabil pentru o pierdere atat de insemnata, scrie Bloomberg.
"Nu exista niciun fel de dovada ca pierderile se datoreaza in intregime pozitiilor mele", a declarat Kerviel in cadrul unui interviu acordat televiziunii TF1. "Numai banca sustine acest lucru". Aparitia acestuia pe postul de televiziune cu cea mai mare audienta din Franta survine in conditiile in care doi judecatori din Paris pregatesc un raport ce ar putea duce la un proces in care Kerviel ar fi acuzat ca nu si-a respectat datoria fata de banca si ca a intrat in mod neautorizat in computerele acesteia. Daca va fi condamnat, Kerviel ar putea petrece cinci ani in inchisoare, avand in acelasi timp de platit o amenda de 375.000 de euro.
In interviul de zece minute, Kerviel a sustinut ca judecatorii nu au analizat in intregime conturile SocGen, conturi ce vor arata ca banca a fost constienta ca-si depasea frecvent limitele de tranzactionare, a declarat el.
"Mi-am recunoscut greselile de la bun inceput. Am crezut ca daca le spun anchetatorilor unde se afla adevarul, acestia vor cauta. Insa nu au facut-o. Voi lupta pana la sfarsit", a declarat Kerviel.
Fostul trader a mai declarat ca a fost impins de dorinta de a face bani pentru banca, si nu pentru el insusi, si ca superiorii sai il felicitau intotdeauna in legatura cu tranzactiile profitabile pe care le realiza.
El a aratat ca desi exista o limita de tranzactionare de 250 de milioane de euro, era ceva obisnuit in cadrul bancii ca traderii acesteia sa-si depaseasca limitele.(Catalina Apostoiu)
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO