Business Internaţional

​Tradiţia dusă la extrem în Belgia: un producător construieşte o conductă de bere sub străzile Bruge-ului şi oferă de băut pe viaţă

​Tradiţia dusă la extrem în Belgia: un producător...

Autor: CătăIina Apostoiu

05.05.2016, 18:12 5565

Xavier Vanneste, moştenitor al unei dinastii de berari din Bruges, a avut un vis ciudat în care apărea o conductă. Când s-a trezit şi s-a uitat pe fereastră într-o dimineaţă de primăvară, a văzut cum nişte muncitori instalau cabluri subterane în faţa casei sale, scrie The Wall Street Journal.

“Mi-am dat imediat seama că aceasta este soluţia: o conductă pentru transportul berii”, spune Vanneste.

“Totul a început ca o glumă, nimeni nu a crezut că va merge”, îşi aminteşte acesta.

Patru ani mai târziu, conducta este aproape finalizată. Aceasta se întinde pe o distanţă de 2 mile de la fabrica de bere De Halve Maan din centrul oraşului până la linia de îmbuteliere dintr-o zonă industrială. Conducta va putea transporta 1.500 de galoane (6.000 de litri) de bere pe oră. Transportul cu camioane nu va mai fi necesar.

O emisiune locală de televiziune i-a păcălit pe cei care locuiesc în apropierea rutei conductei că-şi vor putea instala “puncte de aprovizionare” în propriile locuinţe. Vanneste spune că este imposibil să te aprovizionezi ilegal din conducta de polietilenă, aceasta fiind mai dură decât oţelul.

Atenţia pe care a atras-o din partea întregului oraş i-a dat lui Vanneste o altă idee: să finanţeze în parte investiţia de 4 milioane de euro oferind bere pe viaţă. Atraşi de această idee, iubitorii de bere au “scufundat” aproximativ 300.000 de euro în proiect.

Au fost lansate trei opţiuni, cea mai scumpă, de 7.500 de euro, oferind o sticlă de 11 uncii de bere Brugse Zot în fiecare zi pe viaţă, cu 18 pahare personalizate.

Anul trecut, De Halve Maan a exportat aproximativ 200.000 de litri din cele mai populare beri ale sale, Brugse Zot şi Straffe Hendrik, pe piaţa americană, dublul nivelului din 2014.

Oraşul Bruges, care anul trecut a atras 6,6 milioane de turişti, este de mult timp în căutare de soluţii pentru a reduce traficul din centrul său istoric.

“Conducta este o adevărată realizare”, afirmă Renaat Laduyt, primarul Bruge-ului, care a fost capitala economică a Europei de nord în perioada 1200-1400.

Landuyt spune că ar putea construi conducte şi pentru alte bunuri, incluzând ciocolata. “Orice propunere de mijloace alternative de transport este binevenită”.

Sylvie Melkenbeek, o pensionară de 78 de ani care-şi savurează cafeaua la o terasă din faţa De Halve Maan, spune că ar prefer o conductă plină de cafea. “Nu-mi place berea”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO