Business Internaţional

Tratamentul prescris de Germania pentru supravieţuirea Europei: „muncă din răsputeri“ şi cheltuieli mai mari cu educaţia

Tratamentul prescris de Germania pentru supravieţuirea Europei: „muncă din răsputeri“ şi cheltuieli mai mari cu educaţia

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Este evident că va trebui să muncească din răsputeri pentru a-şi păstra prosperitatea şi modul de viaţă”. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

18.12.2012, 00:06 1855

Într-o lume în care noi modele economice prind contur şi se impun, Europa poate rămâne competitivă şi-şi poate păstra cel mai generos sistem de protecţie socială doar dacă "munceşte din răsputeri" şi cheltuie mai mult pe educaţie şi cercetare şi îşi reformează pieţele muncii şi sistemele de taxare.

Acesta este tratamentul de supravieţuire într-o eră a globalizării prescris de cancelarul german Angela Merkel, cel mai puternic politican al Europei creditat de mulţi alţi lideri europeni ca autorul reţetelor anticriză bazate pe cure cu exces de austeritate.

"Dacă în prezent Europa găzduieşte puţin mai mult de 7% din populaţia globului, produce aproximativ 25% din PIB-ul global şi finanţează 50% din cheltuielile globale cu securitatea socială, este evident că va trebui să muncească din răsputeri pentru a-şi păstra prosperitatea şi modul de viaţă", a afirmat Merkel într-un interviu acordat publicaţiei britanice Financial Times.

Europa nu mai este model de dezvoltare

Recomandările vin în contextul în care mai multe economii mari ale zonei euro şi Uniunii Europene, printre care Spania, Italia, Marea Britanie şi chiar Franţa caută cu disperare mijloace pentru a deveni mai competitive, zona euro s-a împotmolit în recesiune frânând creşterea economică în alte regiuni ale Europei, iar investitorii atenţionează că sunt descurajaţi de incertitudinile economice şi politice care planează asupra uniunii monetare.

"Găsesc îngrijorător că mulţi oameni din Europa presupun pur şi simplu că, alături de SUA, Europa asigură singurul model de referinţă pentru întreaga lume, că Europa este puternică prin tradiţie şi că toată lumea se uită la noi", a spus Merkel. "Dar au apărut alte modele, China, India, Japonia, Brazilia, iar acestora li se vor alătura alte ţări care muncesc din răsputeri şi fac eforturi pentru a fi inovatoare", a continuat ea.

China este precaută cu Europa

China Investment Corp, fondul suveran de investiţii al Chinei, a avertizat liderii Europei că perspectivele zonei euro sunt încă foarte dure şi că este reticent în a investi mai mult în regiune, scrie The Guardian.

Creat în 2007, fondul de 482 miliarde de dolari are sarcina de a realiza câştiguri mari din investiţii riscante utilizând o parte din rezervele valutare ale Chinei care, la 3.290 miliarde dolari, sunt cele mai mari din lume. China a fost privită ca un salvator de ţările europene în criză, fiind curtată în acest sens chiar de Merkel. Dar Beijingul nu a pompat, oficial, mai mulţi bani în fondurile de salvare ale zonei euro considerând că uniunea monetară trebuie să arunce în luptă mai mult capital propriu înainte de a cere ajutor din străinătate. Dar Germania nu vrea să cheltuiască mai mult pentru salvarea altor state, cel puţin până la alegerile de anul viitor.

Planul german scoate oamenii în stradă

Planul german anticriză se gripeză din când în când din cauza rezistenţei populare la austeritatea prescrisă de Berlin pentru ţările cel mai puternic lovite de criză.

Ieri şi alaltăieri furia populaţiei din Spania - unul dintre statele despre care nemţii spun că şi-au făcut o tradiţie din a cheltui mai mult decât câştigă - faţă de programul de austeritate derulat de guvernul condus de Mariano Rajoy a răbufnit din nou pe străzi. Mii de spanioli angajaţi în sistemul de sănătate, pacienţi şi persoane solidare au protestat duminică împortiva planurilor de a privatiza sectorul prin vânzarea managementului a şase din cele 20 de spitale gestionate până acum de stat şi a 27 din cele 268 de centre de sănătate.

"Nu avem nici steaguri şi nici politicieni, dar avem pacienţi", scrie pe unul dintre bane­rele afişate de demonstranţi. Pentru luni, princi­palele uniuni sindicale şi zeci de grupuri civile au chemat la protest oameni din 55 de oraşe, printre care şi capitala Madrid. Sindicatele se aşteaptă ca numărul participanţilor să fie de ordinul sutelor de mii. Proteste de aceeaşi amploare au zguduit anul aceste liniştea politicienilor Portugalia şi Grecia, alte state de la periferia zonei euro unde aparatul de stat este redus prin programe de austeritate.

"Toţi trebuie să încetăm a cheltui mai mult decât câştigăm"

Dar la Berlin Merkel a avertizat că "toţi trebuie să încetăm a cheltui mai mult decât câştigăm". În Grecia, autorităţile au descoperit noi datorii ale statului, în valoare de două miliarde de euro, provenite din taxe neram­bursate populaţiei şi companiilor, inclusiv TVA, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Apariţia noilor datorii reprezintă o nouă lovitură pentru Ministerul de Finanţe după un caz similar cu organizaţia de sănătate EOPYY şi complică programul de plată a restanţelor către populaţie şi companii. Lideri europeni au aprobat în urmă cu doar câteva zile eliberarea pentru statul elen a aproape 50 miliarde euro, tranşe amânate din programul de împrumuturi externe. Peste 34 miliarde euro urmează să ajungă la Atena începând din decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO