Business Internaţional

Trei mari greşeli ale economiei americane pe care le repetă acum China

Trei mari greşeli ale economiei americane pe care le repetă acum China

Autor: Radu Racu

23.07.2011, 00:02 18167

La prima vedere ar putea părea o întrebare stupidă, dar ce au încomun economia americană cu cea chineză, în condiţiile în carestatul asiatic literalmente "nu mai poate de atâta bine", în timpce de cealaltă parte se fac eforturi disperate pentru evitarea unuidefault, scrie revista Time.

Problema este însă că economia supraalimentată a Chinei sedezvoltă atât de repede încât nu mai poate face faţă solicitărilorsociale, iar mediul politic reacţionează deseori greoi la noileprovocări. China începe astfel să se confrunte problemele pe carechiar ea le-a pus în urmă cu câteva decenii economiilor dezvoltate,în special celei americane.

Prima mare problemă a Chinei este concurenţapreţurilor. Vremea "chinezăriilor ieftine" a apus, după cumafirma recent un furnizor de mărfuri chinezeşti pentru Occident,iar state vecine cum este Vietnamul, vin puternic din spate cu opolitică de preţuri inferioară celei oferite de China. Alternativapentru statul chinez ar fi să se axeze pe inovaţie şi calitate şisă scape de eticheta mărfurilor "nesigure". Pentru că nu a făcutpaşi importanţi în această direcţie, China începe să piardăinvestiţii în segmentele de producţie, la fel cum a pierdut şi SUAîn favoarea Chinei.

China suferă de iresponsabilitate fiscală. Lafel ca SUA, care se zbate acum să evite o catastrofă dintr-unposibil default din cauza îndatorării excesive, China are o mareproblemă cu datoriile atrase de municipalităţi. Deşi teoretic nu audreptul să se împrumute deloc, studiile arată comasarea unordatorii de 30% din PIB. Nu există o situaţie foarte clară la nivelcentral în privinţa datoriilor pe care le-au făcut administraţiilelocale, însă premierul Wn Jibao spune că nivelul este "subcontrol".

Avansul economiei chineze devine din ce în ce mai dependent depiaţa imobiliară. Aici nu este foarte mult decomentat. Nimeni nu ştie mai bine decât un american cât de riscanteste să te bazezi pe case în economie. Economia Chinei estemotorizată de investiţii, însă în ultimii ani pondereainvestiţiilor în sectorul construcţiilor a crescut considerabil, dela 6% din PIB în anii '90, la 13% din PIB anul trecut. Piaţarezidenţială reprezintă 75% din totalul construcţiilor, în termenide valoare a investiţiilor. Jonathan Anderson, economist la UBS,consideră astfel că economia chineză tinde uşor să fie alimentatăde piaţa rezidenţială decât de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO