Business Internaţional

„Trezorierul“ premierului ungar îşi adună avuţia sub umbrela unei singure companii. Acţiunile cresc şi fac averea şi mai mare

„Trezorierul“ premierului ungar îşi adună avuţia...

Autor: Catalina Apostoiu

19.02.2018, 00:03 501

Lorinc Meszaros, fost instalator devenit oligarh şi primarul satului de origine al premierului ungar Viktor Orban, îşi consolidează o parte mai mare din avuţia în creştere în cadrul unei singure companii listate, întărind şi mai mult performanţele deja uluitoare ale acţiunilor acesteia, scrie Bloomberg.

Opus Global Nyrt, în cadrul căreia Meszaros deţine o participaţie de 23%, va emite acţiuni printr-un plasament privat pentru a achiziţiona active în valoare de până la 80 miliarde de forinţi (320 milioane de dolari) de la celelalte companii pe care le deţine.

Tranzacţia include participaţii din cadrul companiilor deţinute de aliatul lui Orban în sectorul construcţiilor, o centrală energetică şi o fabrică de amidon ar putea fi finalizată până la sfârşitul lunii iunie. Valoarea acţiunilor companiei a urcat cu 11%, până la cel mai ridicat nivel dintr-o lună.

Meszaros nu este un primar obişnuit. El conduce un sat din Ungaria şi deţine edituri, cel mai mare trust media din ţară, cel mai mare lanţ de hoteluri, active în energie şi o bancă, achiziţionată prin tranzacţii cu fonduri dubioase.

Banca MKB este principalul creditor al afacerilor lui Meszaros. Se crede că lista de cumpărături este scrisă de premierul Viktor Orban, potrivit Deutsche Welle. Se crede de asemenea că o parte sau chiar toate investiţiile acestuia sunt destinate premierului şi familiei sale pe termen lung.

Acest lucru ar explica de ce statul a pus umărul la îmbogăţirea acestuia cu credite, contracte de aprovizionare şi reglementări favorabile, fără a mai menţiona transferurile de proprietăţi dintre familiile celor doi.

El beneficiază acum printr-o companie de inginerie de cel mai mare proiect de investiţii din istoria Ungariei, centrala nucleară Paks II.

Recent, Meszaros a declarat active de 2,97 miliarde de forinţi, potrivit Budapest Business Journal.

Tranzacţia anunţată recent este ultima dintr-o serie de achiziţii pentru mai multe companii având legătură cu Meszaros, care şi-au multiplicat valoarea în ultimele 12 luni pe fondul siguranţei că acestea vor beneficia de pe urma legăturilor omului de afaceri cu premierul.

Pe lângă Opus, numele lui Meszaros este legat de asemenea de Konzum, care administrează a cincea bancă a ţării ca mărime şi un lanţ hotelier. Apeninn, un trust de investiţii imobiliare, şi asigurătorul CIG Pannonia au intrat de asemenea în şirul companiilor în cadrul cărora Meszaros şi vehiculele acestuia deţin participaţii.

În pofida creşterii puternice a acţiunilor, unii investitori instituţionali ezită să investească în firmele respective. Cele mai mari firme de brokeraj din Ungaria nu acoperă acţiunile, iar majoritatea analiştilor au refuzat să comenteze, invocând dificultăţi în evaluarea companiei şi legăturilor sale politice.

Aceasta a deschis calea unor jucători mai mici, printre care Random Capital. „Suntem încă la începutul unei perioade de consolidare. Visul nostrum este ca acţiunile să fie incluse într-o bună zi în indicia MSCI“, a declarat Ferenc Virag, preşedintele Random Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO