Business Internaţional

Trimestru foarte slab pentru cele mai puternice ţări din Uniunea Europeană: Economia Germaniei a scăzut, iar PIB-ul Franţei a stagnat

Trimestru foarte slab pentru cele mai puternice ţări...

Autor: Luiza Chiroiu

14.08.2014, 11:01 807

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în perioada aprilie-iunie a acestui an, mai mult decât au anticipat analiştii intervievaţi de Bloomberg, care vedeau o scădere a PIB-ului de 0,1%.

PIB-ul Franţei a stagnat, ceea ce a determinat guvernul de la Paris să modifice ţinta deficitului pentru 2014.

La aceste date se adaugă şi intrarea în recesiune a Italiei, ceea ce pune o presiune şi mai mare pe Banca Centrală Europeană (BCE), pentru a lua noi măsuri pentru stimularea creşterii economice.

Dacă rezultatele slabe ale Germaniei din al doilea trimestru au fost puse pe seama iernii blânde, care a dus la scăderea producţiei, perspectiva economiei pentru următoarele luni este neclară din cauza impactul pe care sancţiunile impuse Rusiei îl va avea asupra revenirii zonei euro. De asemenea, zona euro este afectată de ritmul încet de creştere a inflaţiei, potrivit Bloomberg.

Banca Centrală a Germaniei a estimat în iunie creşterea economiei cu 1,9% la sfârşitul lui 2014 şi cu 2% în 2015.

De cealaltă parte, ministrul de Finanţe al Franţei, Michel Sapin, a declarat că noile estimări vizează o creştere economică de 0,5% la finalul anului 2014, faţă de 1%, cât anunţase anterior. Totodată, el a precizat că deficitul economic din 2014 va depăşi limita de 4% convenită cu Comisia Europeană.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a cerut săptămâna trecută statelor din zona euro să implementeze reforme structurale, pentru a sprijini creşterea economică, arătând că ţările care au făcut deja acest lucru îşi revin mai repede. Economia Spaniei a crescut în cel de-al doilea trimestru în cel mai alert ritm din 2007 până în prezent, întrecând Germania pentru prima oară în ultimii cinci ani. De asemenea, economia Greciei a scăzut în trimestrul doi cel mai puţin de la intrarea în recesiune în 2008.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO