Business Internaţional

Trump porneşte un nou război: cu piaţa petrolieră

Trump porneşte un nou război: cu piaţa petrolieră

Autor: Catalina Apostoiu

23.04.2018, 00:02 1023

Preşedintele american Donald Trump a criticat dur OPEC la sfârşitul săptămânii trecute pe Twitter, acuzând cartelul că menţine preţurile petrolului „artificial foarte ridicate“ şi că acest lucru „nu va fi acceptat“, potrivit CNBC. Preţurile petrolului WTI au atins un maxim pe trei ani de peste 69 dolari pe baril săptămâna trecută, tranzacţionându-se în continuare peste nivelul de 68 de dolari vineri.

Ţiţeiul Brent se situa la peste 73 dolari vineri după ce a atins de asemenea cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014 săptămâna trecută. Un grup al celor mai mari producători de ţiţei ai lumii a declarat că vor menţine un control strict asupra producţiei pentru restul anului şi probabil şi anul viitor, având în vedere succesul de până acum al unui pariu riscant făcut cu 18 luni în urmă de a reduce producţia şi creşte preţurile petrolului, scrie Wall Street Journal. Oficiali OPEC, ai Rusiei şi ai altor producători importanţi au declarat că sunt mulţumiţi de acordul încheiat în 2016.

De asemenea, au existat zvonuri că Arabia Saudită vrea ca petrolul să ajungă la 80-100 dolari pe baril în perspectiva eventualului IPO al companiei sale petroliere de stat Saudi Aramco. Poate că pentru Trump nivelul „foarte ridicat“ al preţurilor reprezintă o problemă, însă un declin al acestuia ar avea efecte mixte asupra economiei americane având în vedere boomul producţiei de energie din America, scrie Bloomberg.

Când preţurile au scăzut puternic începând cu mijlocul anului 2014 şi au rămas scăzute în următori doi ani, producători americani au resimţit impactul mult mai puternic şi mai îndelung decât era de aşteptat. Pentru consumatori, însă, a crescut puterea de cumpărare. Ideea unui efect clar pozitiv al preţurilor scăzute ale petrolului pentru SUA nu mai este la fel de valabilă ca în trecut, în prezent preţurile petrolului jucând un rol mult mai nuanţat, potrivit lui Stephen Stanley, economist-şef la Amherst Pierpoint Securities. Speculatorii în schimb iubesc preţurile ridicate ale petrolului.

În ultima vreme, odată cu creşterea puternică a preţurilor, fondurile de hedging şi alţi investitori majori au acumulat un număr record de pariuri pe avansul în continuare al preţurilor, piaţa riscând un declin abrupt dacă perspectivele se schimbă, spun analiştii, potrivit Wall Street Journal. „În acest moment, speculatorii iubesc pur şi simplu petrolul, iar acest lucru este periculos“, arată Tamas Varga, analist la PVM Oil Associates. „Dacăt tensiunile geopolitice se vor modera, vom asista la vânzări masive. Dacă OPEC nu prelungeşte reducerile de producţie, va fi un adevărat iad“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO