Business Internaţional

Tsipras promite aplicarea reformelor, sub pretextul restructurării datoriei şi relansării economiei

Tsipras promite aplicarea reformelor, sub pretextul...

Autor: Mihai Draghici

04.10.2015, 14:51 92

În cadrul acordului cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Mecanismul European de Stabilitate), Grecia urmează să primească un credit de încă 86 de miliarde de euro, conform noului program de asistenţă financiară. În schimbul împrumutului, Guvernul Alexis Tsipras, reinstalat în funcţie după recentul scrutin parlamentar, trebuie să aplice reforme fiscale, în domeniul pensiilor, sănătăţii, în sectorul financiar şi în administraţia publică.

"Implementarea reformelor nu va fi uşoară. Dar suntem obligaţi să luăm aceste decizii chiar dacă nu ne plac. Reformele sunt necesare pentru a scoate Grecia de sub sistemul de supraveghere şi pentru a începe imediat negocierile în sensul restructurării datoriei suverane", afirmă Tsipras, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

"Principalul nostru obiectiv este să ieşim de sub sistemul de monitorizare şi să obţinem acces la pieţele financiare. O condiţie necesară este şi să relansăm creşterea economică", susţine Tsipras.

Politicianul de extremă-stânga şi-a schimbat radical poziţia imediat după referendumul din iulie, prin care au fost respinse măsurile de austeritate. Tsipras a acceptat planul de reforme propus de creditori, iar acum, după câştigarea alegerilor, promite că le va aplica în totalitate.

"Trebuie să ne asigurăm că erorile făcute în trecut nu vor fi repetate", a spus Tsipras, referindu-se la primul mandat de prim-ministru, care a durat şapte luni.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO