Business Internaţional

Turcia anunţă că avioanele sale de război au fost hărţuite de sistemele antirachetă siriene

Turcia anunţă că avioanele sale de război au fost...

Autor: Ioana Bojan

13.10.2015, 13:22 348

Astfel de incidente se întâmplă aproape zilnic în apropierea frontierei de 900 de kilometri dintre Turcia şi Siria, alimentând tensiunile şi alarmând NATO, din care Ankara face parte.

La 5 octombrie, armata turcă a anunţat că două avioane turceşti de tip F-16 au fost "hărţuite" de un avion de tip MiG-29 neidentificat, la frontiera cu Siria, la o zi după ce un avion rusesc a încălcat spaţiul aerian turc.

Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat, iar autorităţile turce i-au transmis un "protest puternic". Ankara a cerut totodată Moscovei să "evite o repetare a acestui incident" şi a subliniat că, altfel, "Federaţia rusă va fi considerată responsabilă de orice eveniment nedorit" care ar putea avea loc.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat atunci "încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioane de luptă ruseşti". "Îndemn Rusia să respecte deplin spaţiul aerian al NATO şi să evite o escaladare a tensiunilor cu Alianţa" Nord-Atlantică, a subliniat Stoltenberg, în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi blocul militar occidental sunt deja foarte proaste, din cauza crizei din Ucraina.

"Acţiunile Rusiei" în Siria - unde Moscova afirmă că efectuează atacuri aeriene vizând jihadişti, iar potrivit ţărilor occidentale vizând grupuri rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad - "nu contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii", a avertizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO