Business Internaţional

Turcia: Erdogan ascunde problemele ţării sub covor, care nu este unul fermecat. Economia a intrat probabil în recesiune

Turcia: Erdogan ascunde problemele ţării sub covor,...

Autor: Catalina Apostoiu

21.02.2019, 00:04 26774

Cererea internă s-a prăbuşit în Turcia, creditarea aflându-se în cădere liberă din 2018.

Datele statistice oficiale cu privire la PIB-ul Turciei nu vor fi publicate înainte de 11 martie, însă trei indicatori economici sugerează că economia a intrat în recesiune la sfârşitul anului trecut, potrivit Bloomberg Economics.

Indicatorii privitori la producţia industrială, creditul bancar şi PMI-ul din sectorul manufacturier sugerează o contracţie în trimestrul al patrulea, care ar urma după un declin de 1,1% în trimestrul trei. În plus, încrederea consumatorilor turci a scăzut pentru a treia lună consecutiv în februarie în pofida unei aprecieri cu 30% a lirei de la minimul atins anul trecut şi unui declin al inflaţiei de la maximele anterioare.

Încrederea pe februarie a atins 57,8, în scădere cu aproape o cincime faţă de februarie anul trecut şi cu 0,7% faţă de ianuarie, indicele revenind aproape de minimele din 2018, notează Financial Times.

Cererea internă s-a prăbuşit în Turcia, creditarea aflându-se în cădere liberă de anul trecut.

Acum, guvernul face din creditarea ieftină o parte cheie a campaniei de dinaintea alegerilor, îndemnând băncile să-şi asume riscuri mai mari, potrivit Bloomberg. Administraţia preşedintelui Erdogan le cere băncilor de stat să acorde credite ieftine industriilor şi să-i ajute pe consumatori să-şi plătească datoriile.

Guvernul speră că astfel va forţa şi alte bănci să dea drumul la creditare după restrângerea acesteia. „Este foarte posibil ca guvernul să subestimeze riscurile“, arată Julian Rimmer de la Investec.

„Multe din măsurile luate de guvern cu privire la credite nu fac decât să măture problemele sub covor. Dar covorul nu este unul magic“.

În timp ce opoziţia pune problemele actuale ale Turciei pe seama deficienţelor unui program economic care a sacrificat industria şi comerţul pentru un boom al industriei construcţiilor, guvernul insistă că de vină sunt „agenţii externi“.

HSBC a câştigat aproximativ 120 milioane de dolari într-o singură zi în timpul crizei financiare a Turciei, profitând de pe urma prăbuşirii lirei, scrie Bloomberg.

Profitul HSBC pare să fie de câteva ori mai mare decât câştigul realizat de traderii de la Deutsche Bank în două săptămâni în timpul crizei economice prin care a trecut Turcia anul trecut pe fondul impactului sancţiunilor şi tarifelor impuse de SUA combinat cu economia locală în curs de supraîncălzire.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO