Business Internaţional

Turcia îşi va construi a treia centrală nucleară în apropiere de Bulgaria, cu tehnologie chinezească

Turcia îşi va construi a treia centrală nucleară în...

Autor: Catalina Apostoiu

10.08.2018, 00:04 601
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ţara sa va construi o a treia centrală nucleară, potrivit Novinite.

Erdogan a declarat că Turcia îşi va construi propria centrală nucleară după centrala nucleară de la Akkuyu, construită de Rusia.

„Centrala de la Akkuyu va acoperi 10% din necesităţile noastre de ener­gie”, a declarat preşedintele turc, adău­gând că alte 10 procente sau mai mult ar urma să fie acoperite de o a doua cen­trală nucleară care va fi situată în Sinop.

„Vom avea oportunitatea de a acoperi mult mai mult cu o a treia centrală nucleară”.

A treia centrală nucleară a Turciei va fi construită în regiunea Thrace, la nord-vest de Istanbul, iar Turcia va coopera cu China în cadrul acestei iniţiative, a anunţat la rândul său ministrul turc al enegriei, Fatih Donmez, potrivit Reuters.

Donmez a declarat de asemenea că prima centrală nucleară a Turciei ar urma să devină operaţională în 2023. Centrala de 20 miliarde de dolari, 4.800 MW, a suferit mai multe amânări.

În acelaşi timp, preşedintele Erdogan  a anunţat că vor fi lansate de asemenea licitaţii pentru investiţii de 4,8 miliarde de dolari în centrale solare.

Construcţia cele de-a doua centrale nucleare, de la Akkuyu, a fost lansată de Erdogan împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unei ceremonii organizate în Ankara la începutul lunii aprilie.

Centrala va avea patru reactoare, fiecare cu o capacitate de 1.200 MW, şi va fi construită de compania de stat rusă Rosatom. Separat, preşedintele turc a declarat că primul autovehicul autohoton ar urma să aibă o contribuţie de 50 miliarde de euro la PIB-ul ţării.

„Vom vedea aceste autovehicule autohtone în ţara noastră în 2022 şi le vom exporta şi pe pieţele externe”, a adăugat acesta, potrivit Novinite.

Cu privire la rata şomajului din Turcia, Erdogan a declarat că se are în vedere angajarea a 100.000 de oameni prin construirea de mega-zone indus­triale.

Potrivit agenţiei locale de statistică, TurkStat, numărul şomerilor cu vârste de 15 ani şi peste, situat la 3,2 milioane în luna martie a anului trecut, a scăzut cu 432.000 anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO