Business Internaţional

Turcia, la un pas să impună controale de capital

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

11.09.2015, 00:07 525

Haosul din economie şi de pe scena politică din Turcia erodează încrederea investitorilor, dar cel mai evident efect este declinul aproape continuu al lirei turceşti. Aceasta s-a depreciat cu 30% faţă de dolar de la începutul anului, iar dacă declinul continuă, riscă să provoace probleme grave de finanţare pentru companiile supraîndatorate în dolari.

Prăbuşirea lirei coincide cu creşterea percepţiei riscului, măsurată de contractele de credit default swaps, care sunt mai scumpe ca niciodată în ultimii trei ani. Cerno Capital, un manager de fonduri londonez, a calculat că probabilitatea ca Turcia să impună controale de capital este de 50%.

Grecia, Islanda, Cipru, economii aflate în pragul falimentului, au fost nevoite să impună controale de capital. Investiţiile directe străine s-au redus cu aproape 10% în primul semestru, aceasta tot potrivit datelor oficiale.

Bursa de la Istanbul a atins în august cel mai redus nivel din ultimele 16 luni. Investitorii străini au retras trei miliarde de dolari de pe piaţa de obligaţiuni şi de pe cea de acţiuni începând cu iunie 2015 şi până pe 28 august, când scena politică a fost zguduită de alegeri generale care au retezat din puterea partidului de guvernământ.

Ritmul retragerilor accelerează. Turcia se bazează pe intrările de capital străin pentru a finanţa importurile. Încrederea consumatorilor a ajuns luna trecută la cel mai redus nivel din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO