Business Internaţional

Turcia: Partidul lui Erdogan îşi cumpără susţinerea înainte de alegeri cu un pachet de reforme economice de 6 miliarde dolari

Turcia: Partidul lui Erdogan îşi cumpără susţinerea...

Autor: Catalina Apostoiu

03.05.2018, 00:04 317

În timp ce perspectivele economice se deteriorează, peste 12 milioane de pensionari turci, sau aproximativ 15% din populaţia totală a Turciei, vor primi bani prin poştă din partea guvernului ţării cu o săptămână înaintea alegerilor din 24 iunie, scrie Bloomberg.

Partidul de guvernământ spune că plata va fi una din două astfel de plăţi legate de sărbătorile naţionale, însă pentru mulţi aceasta echivalează mai degrabă cu un efort clar şi costisitor de a cumpăra susţinere pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care încearcă să-şi prelungească perioada de 16 ani petrecută la conducerea Turciei. Cele două plăţi de 1.000 de lire (244 dolari) fiecare va costa Turcia încă 5,9 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

Însă asta nu este tot. Premierul Binali Yildirim a anunţat că plăţile acordate pensionarilor reprezintă doar una dintr-o serie de măsuri de iertare a datoriilor, anulare a plăţilor în contul dobânzilor, restructurare a amenzilor, taxelor şi obligaţiilor privind plata asigurărilor sociale, măsuri ce vor costa guvernul o avere.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat recent că economia Turciei riscă o supraîncălzire din cauza stimulentelor acordate de stat, stimulente care au crescut puternic consumul. Fondul îi îndeamnă de asemenea pe strategii turci să se înscrie pe calea înăspririi politicii monetare pentru a putea ţine inflaţia sub control.

Măsurile anunţate de Yildirim arată însă că partidul de guvernământ se îndreaptă în direcţia opusă, potrivit lui Tim Ash, strateg în cadrul BlueBay Asset Management, care adaugă că acestea nu vin nicidecum ca o surpriză.

„După anunţarea alegerilor antici­pate, AKP va face totul pentru a se asi­gura de victorie”, arată Julian Rimmer, trader în cadrul Investec Bank.

Guvernele AKP conduse de Erdogan au lansat adesea stimulente similare înaintea alegerilor în timpul mandatului acestuia.

La începutul acestei luni, Erdogan a decis organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate pentru 24 iunie.

Agenţia de rating S&P a decis reducerea ratingului de credit al Turciei, invocând deteriorarea perspectivei privind inflaţia şi deprecierea şi volatilitatea pe termen lung a cursului de schimb al ţării, potrivit Bloomberg.

„ Există riscul unei aterizări duri pentru economia în curs de supraîncălzire, alimentată de credit a Turciei”, apreciază S&P. „ Acest lucru este reflectat de dezechilibrele în creştere din economia turcă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO