Business Internaţional

Turcia scoate la vânzare centralele electrice

Foto Shutterstock

Turcia scoate la vânzare centralele electrice

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

31.05.2011, 23:35 701

După privatizarea reţelelor de distribuţie de electricitate,Turcia a lansat procesul privatizării centralelor producătoare deelectricitate cu excepţia unor baraje strategice construite în apeinternaţionale, potrivit publicaţiei turce Hurriyet.

Un număr total de 22 de baraje strategice vor fi operate încontinuare de către stat, în timp ce restul vor fi privatizate dupăce vor fi împărţite în nouă portofolii separate.

În prezent, Turcia dispune de o putere instalată de generare deenergie electrică de peste 50.000 MW. Compania ElectricityGeneration Corporation sau EUAS deţine în prezent un număr defacilităţi producătoare de electricitate cu o putere instalatătotală de 21.000 MW.

În cadrul programului, un număr total de 41 de centrale urmeazăa fi privatizate, reprezentând aproape 13.000 MW putere instalată.Potrivit cifrelor, puterea instalată deţinută de EUAS va fitransferată în sectorul privat.

Companiile care deţin un portofoliu de distribuţie ar pu­tea fiinteresate şi de privatizările din domeniul producţiei deelectricitate, a declarat Halil Aliş, director general al EUAS.

În momentul finalizării privatizărilor din domeniul producţiei,statul va mai deţine o capacitate de numai 7.818 MW. Aproximativşapte companii şi-au depus deja cererile precalificare. Companiileîşi vor putea înainta ofertele către Autoritatea de Privatizarepână pe 27 iunie.

Deşi Turcia pare să aibă un excedent de electricitate, înurmătorii trei ani se vor înregistra dificultăţi în acoperireacererii totale, a declarat Aliş. "În acest scop, investiţiiletre­buie să continue într-un ritm susţinut. Sunt necesareinvestiţii de aproximativ 7-8 milioane de dolari în fiecare an încadrul sectorului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO