Business Internaţional

Premierul Poloniei a fost desemnat preşedinte al Consiliului European. Federica Mogherini este şefă a diplomaţiei UE

Premierul polonez Donald Tusk

Autor: Gaidau Ion

30.08.2014, 22:45 303

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de Externe Federica Mogherini în postul de şef al diplomaţiei UE, a anunţat sâmbătă preşedintele în exerciţiu al Consiliului, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

Van Rompuy a făcut acest anunţ pe Twitter, la scurt timp după începutul summitului european de la Bruxelles, în cadrul căruia urmează să fie discutate de asemenea noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul agravării situaţiei în Ucraina.

Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la preşedinţia Consiliului.

Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în timp ce Polonia, o fostă membră a blocului comunist, face parte dintre ţările care susţin ferm Ucraina de la începutul crizei.

Polonia nu este membră a zonei euro.

Federica Mogherini, în vârstă de 41 de ani, actualul ministru italian de Externe, considerată însă mai puţin fermă faţă de Rusia, era de asemenea creditată cu şanse mari de a obţine postul de şef al diplomaţiei europene.

Ea provine din Partidul Democrat italian, membru al familiei socialiste europene.

După victoria zdrobitoare a Partidului Democrat în alegerile europene, premierul italian Matteo Renzi a propus-o pentru a-i succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Federica Mogherini, care are puţină experienţă, şi-a multiplicat în ultimul timp călătoriile în străinătate, în special în Ucraina şi Rusia. Întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele rus Vladimir Putin i-a atras critici aspre din partea mai multor ţări din Europa de Est, care au acuzat-o că ar fi "prorusă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO