Business Internaţional

Ucraina pregăteşte un program de susţinere a creditării economiei de către bănci

Autor: Marius Oncu

15.10.2012, 12:14 80

Banca centrală şi Ministerul de Finanţe analizează măsuri, între care refinanţarea ieftină a creditorilor, pentru a stimula economia, a spus Arbuzov, într-un interviu la Tokyo, unde a participat la reuniunea anuală a FMI.

Economia Ucrainei, care a crescut cu 5,2% anul trecut, încetineşte întrucât cererea pentru exporturi precum oţelul este în declin, din cauza crizei datoriilor din Europa. Arbuzov a afirmat că s-a întâlnit cu reprezentanţi ai celor mai mari 20 de bănci din Ucraina în octombrie şi le-a cerut să suplimenteze creditarea pentru anumite sectoare economice, inclusiv agricultură, infrastructură şi minerit.

În Ucraina au loc alegeri parlamentare în această lună.

"Băncile care sunt de acord să ofere creditare ieftină şi care participă la economia naţională vor primi refinnaţare. Vom încerca să facem acest lucru pe baze aproape automate. Băncile care m-au ascultat în această privinţă vor putea să câştige din această situaţie, chiar foarte mult", a spus el.

Băncile vor putea primi refinanţare ieftină de la banca centrală, chiar dacă dobânzile pe pieţele interbancare cresc, în timp ce costurile cu dobânzile pentru companii ar putea fi subvenţionate cu până la 100%, a declarat ministrul de Finanţe, Arbuzov.

Planul de susţinere a băncilor vine în acelaşi timp ce eforturi ale Ucrainei de a relua acordul cu FMI de 15,4 miliarde de dolari, în prezent blocat. După discuţii cu oficiali ucraineni în SUA, instituţia internaţională trimite misiuni tehnice în fosta republică sovietică pentru a discuta prelungirea finanţării, a spus Arbuzov.

Ucraina a apelat la sprijinul FMI după ce economia s-a contractat cu aproape 15% în 2009, ca urmare a impactului crizei financiare globale. Acordul, al doilea în doi ani, este blocat deoarece guvernul refuză să majoreze costurile cu energia pentru populaţie, măsură necesară pentru reducerea deficitului bugetar.

Economia Ucrainei a avansat cu 1,5% în primele opt luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO