Business Internaţional

Ucraina: Un spion, în fruntea Ministerului de Finanţe

Ucraina: Un spion, în fruntea Ministerului de Finanţe

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

20.01.2012, 17:43 1010

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a acceptat demisia ministrului de finanţe Fiodor Iarochenko, într-un gest care lasă pentru moment comentatorii în expectativă. Pentru că el era un om foarte apropiat al premierului Mykola Azarov, iar plecarea sa ar putea însemna şi pierderea influenţei acestuia pe lângă preşedinte.

Noul ministru de finanţe a fost numit Valeri Khorochovski, şef al serviciilor secrete. Presa din Ucraina interpetează numirea lui drept o creştere a influenţei unui clan format în jurul miliardarului Dmitro Firtach, cunoscut pentru legăturile strânse cu Gazprom.

Iată că, să conduci serviciile secrete, departe de a fi un handicap, este, în spaţiul ex-sovietic, mai degrabă o trambulină pentru a ajunge în cele mai importane funcţii în stat. Cazul cu cea mai mare notorietate este chiar al premierului rus Vladmir Putin, care a condus serviciile secrete (FSB, fost KGB) înainte de a ajunge preşedinte şi prim-ministru al Federaţiei Ruse.

Opozanţii îl acuză pe preşedintele Ianikovici, care nu a ezitat să o trimită la închisoare pentru şapte ani pe fostul premier Iulian Timoşencko, că pune la punct un vehicul de putere prea puţin democratic, pe modelul rusesc.

Pe plan economic, Ucraina încă suferă: puterea este concentrată în mâinile câtorva oameni, ia dependenţa de gazul rusesc majorează deficitele. Totuşi, situaţia bugetului s-a mai ameliorat anului trecut. Deficitul bugetar s-a redus la 3% din PIB, faţă de 11,4% în 2010. Ucraina trebuie să ramburseze FMI 3,7 mld. dolari, în cursul acestui an. Prima plată trebuie făcută în februarie. În 2008, FMI a acordat Ucrainei, lovită în plin de criză, 15,3 mld. dolari. În 2009, economia s-a prăbuşit cu 15,1%. Dar creşterea a revenit în 2010 (4,2%) şi 2011 (5,2%). Guverul este mulţumit că inflaţia sa-a menţinut jos - 4,6% anul trecut, cifră neobişnuit de mică pentru Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO