Business Internaţional

UE ar putea interzice accesul companiilor chineze pe pieţele europene

UE ar putea interzice accesul companiilor chineze pe pieţele europene

Autor: Bogdan Cojocaru

31.01.2012, 00:02 885

Comisia Europeană elaborează o lege care, printre altele, ar permite blocarea accesului companiilor chineze pe pieţele din Europa ca răspuns la măsurile protecţioniste cu care companiile europene se confruntă în China, scrie AFP.

"Colegii mei, comisarul pentru piaţa internă Michel Barnier şi eu pregătim o legislaţie referitoare la pieţele publice astfel încât să putem răspunde în cazul în care China continuă să blocheze accesul companiilor europene la anumite segmente de piaţă", a declarat comisarul european pentru comerţ Karel De Gucht pentru publicaţia germană Focus. Proiectul de lege va fi finalizat până în luna martie, notează publicaţia germană.

De Gucht a criticat China pentru ceea ce el numeşte "practici comerciale naţionaliste, subvenţii masive şi acces monopolist la materiile prime".

"Toate acestea fac ca mediul de afaceri să fie foarte dificil", a spus comisarul.

Negocierile pentru aderarea Chinei la acordul privind achiziţiile guvernamentale din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului s-au împotmolit din cauza refuzului Beijingului de a permite companiilor din UE acces la fel de facil la pieţe precum au companiile chineze din Europa. China a fost găsită anul trecut vinovată de restricţionarea exporturilor de materii prime esenţiale pentru industria europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO