Business Internaţional

UE ar putea să fie nevoită să se angajeze militar în Libia. ”Uniunea Europeană nu are de ales, dacă ISIS continuă să avanseze”

UE ar putea să fie nevoită să se angajeze militar în...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

10.02.2016, 14:30 7715

Amploarea conflictelor care se desfăşoară în prezent reprezintă o provocare pentru gestionarea lor, afirmă Ischinger în acest interviu pentru postul german.

Războiul din Siria care, subliniază el, s-a transformat într-un conflict regional, criza refugiaţilor, ameninţările cibernetice, terorismul jihadist - toate reprezintă provocări pentru statele care urmează să se reunească în capitala Bavariei.

"Este necesar să cooperăm pentru a face faţă în mod eficient" acestor probleme, principalele puncte de pe agenda reuniunii în opinia sa, afirmă acest fost diplomat german.

"Unii încearcă că găsească soluţii la nivel naţional, însă nu există aşa ceva", avertizează el.

Întrebat dacă Rusia va accepta propunerea recentă a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg în vederea unei reluări a activităţii Consilului NATO-Rusia, Ischinger, care a susţinut această iniţiativă, răspunde printr-o întrebare - "de ce n-ar fi de acord, Rusia?".

În opinia sa, "nu mai surprinde pe nimeni, la Moscova, faptul că statele membre NATO încep să investească mai mult în armatele lor", un lucru "aşteptat de mult". "Mingea se află în terenul Rusiei", comentează DW, în contextul în care Germania a anunţat o suplimentare a cheltuielilor militare, iar Statele Unite au suplimentat investiţiile în Apărarea europeană.

Întrebat care poate fi soluţia crizei refugiaţilor în Europa, fostul diplomat afirmă că este necesară o acţiune la "trei niveluri diferite". "În privinţa distribuirii refugiaţilor, toată lumea este necesar să ajungă la compromisuri", este el de părere, în contextul unor disensiuni puternice între statele membre UE.

"De asemenea, este necesar să se convină asupra unei strategii în vederea opririi războiului în Siria", continuă Ischinger, adăugând că "acest lucru va fi posibil printr-o înţelegere comună între toate părţile-cheie, inclusiv Moscova, Teheranul şi Ryiadhul". UE "a fost inactivă prea mult timp şi este necesar să joace un rol mai central", subliniază el.

La cel de-al treilea nivel "este nevoie de mai mult ajutor pentru refugiaţi pe teren", consideră preşedintele Conferinţei pe teme de securitate de la Munchen.

În ceea ce priveşte aeninţarea pe care o reprezintă Statul Islamic, în contextul în care se pare că pierde teren în Siria şi Irak, dar tinde să se consolideze în Libia şi alte părţi, fostul diplomat german consideră că gruparea extremistă "a umplut un vid de putere în zone vaste din Orientul Mijlociu şi este mai puternică decât a fost Al-Qaida vreodată, în special prin reţeaua din Europa şi prin priceperea de care dă dovadă în domeniul digital în ceea ce priveşte propaganda şi recrutarea".

Statul Islamic "va reprezenta o provocare uriaşă pentru Europa, pentru o lungă perioadă de timp", subliniază Ischinger.

"În Libia, de exemplu, UE ar putea să nu aibă alegere decât să se angajeze militar, în cazul în care SI continuă să avanseze", avertizează el, apreciind că acesta este unul dintre motivele pentru care UE are nevoie de "capacităţi pentru a putea prezenta o securitate comună şi o politică în domeniul Apărării credibile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO