Business Internaţional

UE ar vrea ca băncile să şteargă 50% din valoarea obligaţiunilor greceşti

Charles Dallara, directorul general al International Institute of Finance

UE ar vrea ca băncile să şteargă 50% din valoarea obligaţiunilor greceşti

Autor: Paul Comşa

17.10.2011, 00:04 605

Uniunea Europeană intenţionează să impună băncilor pierderi de 50% din valoarea datoriilor greceşti, dar acestea nu sunt dispuse să accepte un writedown (reducere a valorii contabile a activelor) mai mare de 21%, stabilit în vară odată cu cel de-al doilea bailout oferit Greciei.

Liderii politici europeni lucrează la un plan în cinci puncte prin care vor să rezolve criza datoriilor Greciei, să susţină băncile, să reducă diferenţele de competitivitate dintre economiile europene, să suplimenteze resursele mecanismului european de stabilitate financiară (EFSF) şi să modifice legile fundamentale ale Europei pentru a îmbunătăţi guvernanţa economică.

Pe de altă parte, constrângeri de ordin tehnic, politic şi legal îngreunează remedierea crizei, în timp ce investitorii şi politicienii din întreaga lume pun o presiune tot mai mare pe liderii europeni pentru a lua o decizie până la summit-ul din Bruxelles care va avea loc duminică.

Mai mult, directorul general al International Institute of Finance (IIF), Charles Dallara, avertizează că majorarea pierderilor suportate de deţinătorii de obligaţiuni greceşti peste procentul de 21% convenit în vară i-ar determina pe investitori să vândă datoriile suverane ale altor membri din zona euro şi ar destabiliza moneda unică, conform Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO