Business Internaţional

UE cere Rusiei să răspundă întrebărilor privind folosirea unui agent neurotoxic în cazul Skripal

UE cere Rusiei să răspundă întrebărilor privind...

Autor: Teodora Marinescu, Mediafax

19.03.2018, 12:43 98

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson se află la Bruxelles, unde va discuta despre cazul Skripal cu omologii săi.

"Uniunea Europeană condamnă vehement atacul împotriva lui Serghei şi Iulia Skripal, în Salisbury, Marea Britanie, pe 4 martie 2018, şi în urma căruia a fost afectat şi un ofiţer de poliţie. Vieţile a mai multor cetăţeni au fost ameninţate de acest act ilegal. Uniunea Europeană ia în serios evaluările Guvernului britanic, care arată că Federaţia Rusă ar putea fi responsabilă", a arătat un comunicat al miniştrilor de Externe din UE.

"Uniunea Europeană este şocată de folosirea agentului neurotoxic de uz militar, un tip dezvoltat de Rusia, pentru prima dată pe teritoriu european în ultimii 70 de ani. Utilizarea armelor chimice de orice individ, sub orice circumstanţă, este complet inacceptabilă şi constituie o ameninţare de securitate la adresa tuturor. Orice utilizare reprezintă o încălcare a Convenţiei privind interzicerea armelor chimice, o încălcare a dreptului internaţional şi o subminare a ordinii bazate pe reguli internaţionale. UE salută angajamentul Marii Britanii de a lucra cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru această investigaţie. Uniunea cere Rusiei să răspundă imediat întrebărilor Marii Britanii şi ale comunităţii internaţionale, precum şi dezvăluirea imediată a programului Novichok", a mai arătat comunicatul.

În cadrul comunicatului, Blocul comunitar şi-a reafirmat solidaritatea faţă de Marea Britanie şi faţă de eforturile acesteuia de "a îi trage la răspundere pe cei responsabili de astfel de infracţiuni".

Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO