Business Internaţional

UE condamnă activităţile israeliene de colonizare, avertizând că este afectat procesul de pace

UE condamnă activităţile israeliene de colonizare,...

Autor: Mihai Draghici

24.01.2017, 22:10 61

"Anunţul Guvernului israelian privind construirea a 2.500 de locuinţe în colonii din Cisiordania şi privind acordarea de autorizaţii pentru construcţia a 566 de locuinţe în Ierusalimul de Est reprezintă noi acţiuni care afectează grav perspectivele soluţiei coexistenţei a două state", a transmis Serviciul diplomatic al Uniunii Europene într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Guvernul Israelului a aprobat marţi construirea a 2.500 de locuinţe în colonii din Cisiordania, o decizie luată în contextul în care Administraţia Donald Trump este favorabilă continuării colonizării israeliene. "S-au aprobat noi construcţii ca reacţie la cererea de locuinţe", a transmis ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman. "Construim şi vom continua să construim", a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Duminică, Primăria Ierusalimului a aprobat un plan de construire a peste 560 de locuinţe în partea de est a oraşului, revendicată de Autoritatea Palestiniană. Meir Turgeman, preşedintele Comisiei pentru Planificare şi Construcţii a Primăriei Ierusalimului, a declarat pentru postul public de radio israelian că autorizaţiile de construcţie erau pregătite şi au fost emise după încheierea mandatului Administraţiei Barack Obama, care s-a opus activităţilor israeliene de colonizare în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania.

Noul preşedinte al SUA, Donald Trump, pare să fie favorabil activităţilor israeliene de colonizare. În plus, el a semnalat intenţia de a muta ambasada americană în Israel de la Tel Aviv în Ierusalim, în pofida obiecţiilor Autorităţii Palestiniene, care vrea ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului stat palestinian, şi ale comunităţii internaţionale.

În decembrie 2016, Consiliul de Securitate ONU a aprobat o rezoluţie care condamnă activităţile israeliene de colonizare. Rezoluţia a putut fi aprobată pentru că ambasadorul SUA nu a utilizat dreptul de veto, o manevră criticată dur de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Aproximativ 430.000 de colonişti israelieni locuiesc în prezent în Cisiordania, iar 200.000 în Ierusalimul de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO