Business Internaţional

UE oferă Ucrainei reduceri de taxe vamale evaluate la 500 milioane de euro pe an

UE oferă Ucrainei reduceri de taxe vamale evaluate la...

Autor: Anca Dumitrescu

11.03.2014, 19:05 230

Comisia Europeană a propus marţi Ucrainei reduceri de taxe vamale evaluate la circa 500 de milioane de euro pe an, în cadrul unui vast plan de ajutor anunţat săptămâna trecută, relatează AFP

"Am decis o serie de măsuri comerciale unilaterale", a anunţat marţi preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, precizând că acestea reprezintă un beneficiu economic de 500 de milioane de euro pe an.

El a reamintit că CE a prezentat săptămâna trecută un plan de ajutor masiv în favoarea Ucrainei, în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi, granturi şi avantaje comerciale.

Şefii de state şi de guverne din UE au decis joia trecută, în timpul unui summit extraordinar dedicat Ucrainei, să semneze capitolul politic al Acordului de asociere cu Ucraina înainte de alegerile europene din 25 mai.

Liderii au stabilit totodată ca Ucraina să beneficieze în avans de reducerea taxelor vamale prevăzute în acordul de liber schimb legat de Acordul de asociere, pe care UE speră să îl semneze cu autorităţile de la Kiev spre sfârşitul anului.

Măsura unilaterală decisă de Comisie în domeniul taxelor vamale trebuie să fie aprobată de statele membre şi de Parlamentul European. Barroso speră ca aceste acorduri să fie obţinute până în luna iunie, iar măsura, cu titlu temporar, să fie aplicată până în luna noiembrie a acestui an, înainte de semnarea Acordului de asociere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO