Business Internaţional

UE s-a săturat de „aranjamentele“ din licitaţiile publice ale guvernului ungar

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

17.04.2015, 00:05 1661

Un alt scandal amplifică tensiunile politice din Ungaria. Comisia Europeană a suspendat plata unor fonduri de dezvoltare de 2,3 miliarde de euro după ce o anchetă proprie a descoperit nereguli grave în procesul de acordare a contractelor prin licitaţiile organizate de guvern.

În timp ce Budapesta şi CE negociază amenda, partidul de guvernământ Fidesz şi opoziţia îşi aruncă unii celorlalţi vina.

Ancheta a descoperit probleme nu doar cu procedurile de licitaţie, „croite“ de dimensiunile anumitor companii, dar a găsit şi supraevaluări de preţ, scrie Portfolio.hu. Din cele 55 de proiecte examinate de Bruxelles, 20 au fost finalizate, iar pentru ele totul a fost plătit. În 11 cazuri, costurile estimate iniţial au fost depăşite cu cel puţin 15%. Supraevaluarea medie a fost de 46%.

Suspendarea priveşte fonduri alocate pentru trei priorităţi din programele de dezvoltare ale Ungariei, un încasator net de fonduri europene, primind 24 de miliarde de euro în perioada bugetară 2007-2013.

Nándor Csepreghy, vicesecretar de stat în biroul premierului, a explicat că „disputa tehnică“ dintre Ungaria şi CE este legată de procesul de selecţie din ciclul financiar precedent, care a fost modificat de guvern în 2014 pentru a-l face acceptabil.

Presa maghiară scrie că multe din neregulile găsite de CE au apărut după modificarea regulilor.

Aceasta nu este prima dată când Budapesta se ciocneşte cu Bruxellesul şi cu alte autorităţi europene. În aprilie anul trecut, CE a întrerupt fluxul fondurilor europene către Ungaria în timp ce analiza decizia premierului de a integra Agenţia Naţională de Dezvoltare şi alte structuri intermediare care au de-a face cu fondurile europene într-un minister.

Din comentariile pe care le-au făcut până acum reprezentanţii CE reiese că Bruxellesul nu va da drumul la plăţi până când Budapesta nu corectează slăbiciunile grave din sistemul de selecţie a proiectelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO