Business Internaţional

UE va grăbi suspendarea zonei Schengen

UE va grăbi suspendarea zonei Schengen

Autor: CătăIina Apostoiu

07.12.2015, 00:04 1752
Miniştrii de interne ai ţărilor membre ale Uniunii Europene au convenit să accelereze adoptarea planurilor de suspendare a zonei de circulaţie liberă Schengen, pregătind astfel terenul pentru introducerea de controale la frontiere pe o perioadă de până la doi ani, scrie Financial Times.

Germania şi-a exprimat susţinerea pentru propunerea ce vizează suspendarea Spaţiului Schengen ca parte a unei serii de măsuri menite să atenueze criza refugiaţilor.

Propunerea de a permite statelor să impună controale temporare la frontiere a fost lansată săptămâna trecută de Luxemburg, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului European.

În conformitate cu Articolul 26 al reglementărilor privitoare la Spaţiul Schengen, statele membre pot introduce controale suplimentare dacă există „probleme grave persistente“ la graniţa blocului, o condiţie care, potrivit oficialilor UE, se potriveşte cu situaţia din Grecia.

Grecia, care a resimţit cel mai acut povara crizei refugiaţilor, se luptă să facă faţă celor 700.000 de oameni care i-au trecut graniţa în acest an.

Un oficial al UE a declarat: „Nu mai avem soluţii facile. Nu ne mai rămân decât opţiuni dificile“.

Oficialii UE au discutat posibilitatea suspendării Greciei din spaţiul Schengen, situaţie în care cetăţenii greci ar fi obligaţi să se supună unor controale la frontiere în momentul în care călătoresc către alte părţi ale spaţiului. Guvernul Greciei a criticat însă săptămâna trecută sugestiile conform cărora nu ia suficiente măsuri, argumentând că statele UE nu au venit cu sprijinul promis.

În timpul reuniunii care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, miniş­trii UE au discutat de asemenea pe marginea „schemei de relocare“, care progresează foarte greu.

Potrivit acesteia, 160.000 de refugiaţi provenind din ţări ca Grecia şi Italia urmau să fie distribuiţi în ţările membre ale blocului. Până acum, numai 159 din cei 160.000 de refugiaţi au fost relocaţi, numai 30 provenind din Grecia.

Miniştrii au ajuns de asemenea la un compromis cu Parlamentul European cu privire la planurile privitoare la introducerea unui  registru al numelor pasagerilor, o cerinţă cheie  a guvernului francez în urma atacurilor teroriste din Paris.

Propunerea, care va conferi serviciilor de securitate acces la datele legate de zboruri, a fost în mod repetat amânată de la lansarea acesteia în 2008, din cauza temerilor legate de confidenţialitatea datelor personale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO