Business Internaţional

UE va iesi din criza daca va fi de acord cu ajutoarele de stat

01.12.2008, 17:57 18

Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa suspende reglementarile privind ajutorul de stat, pentru a ajuta statele membre sa treaca mai usor peste criza financiara, a declarat un consilier prezidential francez pentru publicatia La Tribune.

Franta a anuntat, in octombrie, ca va imprumuta cele mai mari sase banci locale cu fonduri totale de 10,5 miliarde de euro pana la finele acestui an, pentru a le asigura lichiditatea in conditiile inghetarii pietelor internationale de credite interbancare.
Programul este, in prezent, analizat de Comisia Europeana (CE), pentru a determina daca imprumuturile oferite de guvernul de la Paris incalca reglementarile comunitare privind ajutorul de stat.
Oficialii francezi au promis ca vor ajuta si industria auto, in conditiile in care constructorii auto francezi se numara printre cei mai importanti jucatori ai acestei industrii pe plan global.
"Avem nevoie de reguli exceptionale pentru o situatie exceptionala. Insa tarile europene trebuie sa colaboreze strans, pentru a evita o situatie in care masurile adoptate de un guvern ar afecta negativ un alt stat membru", a declarat consilierul prezidential francez Henri Guaino, intr-un interviu publicat in editia de luni a La Tribune.
Guaino a oferit, ca exemplu de masura pentru sprijinirea cresterii economice, reducerea taxei pe valoare adaugata (TVA), insa un astfel de pas necesita aprobarea tuturor celor 27 de state membre.
Totodata, consilierul lui Sarkozy este de parere ca blocul comunitar are nevoie de o revigorare a industriei auto, iar Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui, in viziunea oficialului francez, sa reduca dobanda de politica monetara.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO