Business Internaţional

UE vs Washington în goana după banii corporaţilor: Americanii s-au împiedicat la start „într-un mizer club de striptease”

Margrethe Vestager, comisarul european al concurenţei, are pe lista “victimelor” sale nume grele precum Gazprom din Rusia şi Google din SUA

Margrethe Vestager, comisarul european al concurenţei, are pe lista “victimelor” sale nume grele precum Gazprom din Rusia şi Google din SUA

Autor: Bogdan Cojocaru

31.08.2016, 21:10 3215

Puţine sunt situaţiile în care congresmenii americani din ambele tabere politice se unesc într-o singură voce. Comisia Europeană le-a oferit acest prilej stabilind că Apple trebuie să înapoieze Irlandei 13 miliarde de euro plus dobânzi în taxe neplătite, iar politicienii din SUA au răspuns cu ameninţări şi critici la adresa executivului european.

Ce să-i fi înfuriat atât de mult pe congresmeni, când SUA, la fel ca UE, se mobilizează contra evaziunii fiscale şi a paradisurilor fiscale?  În iunie, Apple avea peste hotare, departe de mâna Fiscului american, cash şi alte investiţii lichide în valoare de 215 miliarde de dolari, faţă de 187 miliarde de dolari în septembrie, mai mult decât oricare altă compania americană.

Comisia Europeană s-ar putea să fi ajuns prima, înaintea Washingtonului, la o parte din aceşti bani. Iar comisarii europeni au luat la ţintă şi alte mari companii din SUA, printre care Amazon şi McDonald’s.

Apoi nu trebuie ignorat faptul că Apple şi alte mari corporaţii au cheltuit milioane de dolari pe lobby pentru a-i convinge pe politicenii americani să creeze în legislaţie portiţele care le permit să păstreze o mare parte din profituri în afara razei de acţiune a Fiscului american.

O analiză Oxfam arată că cele mai mari 50 de companii americane păstrează aproximativ 1.400 de miliarde de dolari în paradisuri fiscale din afara SUA.

În 2013 Reuters scria că Apple ar putea cheltui patru milioane de dolari pe activităţi de lobby în Cogresul SUA, de două ori mai mult ca în anul precedent, în condiţiile în care compania era acuzată că este cel mai mare evazionist din acea ţară. Apple a cheltuit 4,48 de milioane de dolari pe lobby în SUA anul trecut, faţă de 4,11 milioane de dolari în 2014, potrivit datelor Consumer Watchdog, citate de Bloomberg, care scria la începutul anului că grupul american de tehnologie îşi intensifică eforturile de lobby contra anchetei de evaziune fiscală din UE.

Companiile americane, împreună cu grupurile lor de lobby, se comportă la Washington ca într-un mizer club de streaptease, aruncând cu bani în efortul de a lupta contra unei reforme fiscale care ar putea aduce înapoi în cuferele statului sute de miliarde de dolari, scria în 2013 Huffington Post.

Tim Cook, directorul executiv al Apple, a cerut schimbarea codului fiscal al SUA astfel încât acesta să permită companiilor americane să-şi aducă acasă banii din străinătate fără să fie taxate prea mult. De asemenea, Cook este un avocat al criptării şi al blocării accesului guvernelor la comunicaţiile digitale. Sumele cheltuite de Apple pe activităţi de lobby sub acest CEO au crescut substanţial.

Acum, CE a cerut Apple să înapoieze Irlandei 13 miliarde de euro în taxe neplătite plus dobânzi acumulate timp de mai mult de zece ani. CE susţine că scutiri de taxe considerate ajutor de stat ilegale au permis Apple să plătească taxe de aproape 0% între 2003 şi 2014, după cum scrie The Wall Street Journal. Suma ar echivala cu o amendă record.

Business Roundtable, un grup care reuneşte şefii unora dintre cele mai mari companii americane, au caracterizat decizia Comisiei ca fiind „un act de agresiune”. Republicanul Kevin Brady a descris-o ca fiind „o tâlhărie” care subliniază nevoia unor schimbări majore.

„Guvernele ar trebui să lucreze în parteneriat pentru a preveni evaziunea fiscală şi pentru a combate practicile necinstite care au erodat baza de impozitare din SUA şi din alte regiuni ale lumii, dar această decizie poate face un astfel de parteneriat mai dificil. Această hotărâre poate stabili un precedent periculos care subminează tratatele noastre fiscale”, a spus senatorul democrat Ron Wyden.

Trezoreria SUA a spus că astfel de investigaţii sunt „necinstite” şi că subminează reglementările fiscale din statele individuale, notează BBC.

„Credem că evaluările retroactive ale impozitelor efectuate de Comisia Europeană sunt necinstite, contrare principiilor legale şi pun sub semnul îndoielii reglementările fiscale din statele individuale. Decizia riscă să submineze investiţiile străine, climatul de afaceri din Europa şi importantul spirit al parteneriatului economic dintre SUA şi UE”, se arată într-un comunicat al Trezoreriei SUA.

Săptămâna trecută, Trezoreria a avertizat că există pericolul ca CE să devină „o autoritate fiscală supranaţională”.

Charles Schumer, unul dintre cei mai puternici senatori democraţi, a spus că „aceasta este o găinărie ieftină făcută de Comisia Europeană care are ca ţintă companiile americane şi baza de impozitare din SUA” .

Apple a avertizat că decizia va fi păgubitoare pentru locurile de muncă.

„CE a lansat un efort de a rescrie istoria Apple în Europa, ignoră legislaţia fiscală a Irlandei şi trece peste sistemul internaţional de impozitare”, menţionează compania într-un comunicat. „Cazul Comisiei nu este despre cât plăteşte Apple în taxe, ci despre care guvern colectează banii. Va avea un efect profund şi vătămător asupra investiţiilor şi înfiinţării de locuri de muncă în Europa”, continuă mesajul Apple. De asemenea, Casa Albă a avertizat că decizia luată în UE îi poate pune la plată pe cetăţenii americani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO