Business Internaţional

​Ultima misiune: Celebrul portavion american USS Enterprise trimis să susţină operaţiunile din Golful Persic. Galerie FOTO

​Ultima misiune: Celebrul portavion american USS Enterprise trimis să susţină operaţiunile din Golful Persic

USS Enterprise, simbolul puterii militare a SUA

Autor: Andrei Chirileasa

12.03.2012, 11:29 5335

USS Enterprise, cea mai cunoscută navă de război americană, a părăsit duminica baza navală americană de la Norfolk (Virginia) şi se îndreaptă către Marea Arabiei, unde va susţine operaţiunile americane în cazul unei escaladări a tensiunilor cu Iranul în Golful Persic.

SUA are deja două portavioane staţionate în zonă, USS Lincoln şi USS Vinson, care au fost trimise în regiune la finalul anului trecut, când Iranul ameninţa cu blocarea strâmtorii Hormuz. Tensiunile din regiune au început după ce puterile occidentale au impus un embargo asupra importurilor de ţiţei din Iran pentru a sancţiona programul său nuclear. Prin strâmtoarea Hormuz trece aproximativ 20% din petrolul mondial, care pleacă dinspre statele arabe din Golf (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite) către ţările vestice. Blocarea strâmtorii ar crea dezechilibre majore pe pieţe şi fluctuaţii mari ale preţului petrolului.

Efectele unui război cu Iranul ar fi şi mai grave. Unii analişti estimează că într-un astfel de scenariu, preţul ţiţeiului ar putea urca peste 200 de dolari pe baril sau, într-un scenariu pesimist, chiar 400 de dolari pe baril, ceea ce ar avea efecte devastatoare asupra economiei mondiale.

În ultima perioadă, preţul ţiţeiului Brent s-a stabilizat la circa 125 de dolari pe baril.

Un conflict cu Iranul este tot mai probabil, având în vedere operaţiunile americane din zonă. Săptămâna trecută, preşedintele american Obama a discutat cu primul ministru israelian Benjamin Netanyahu despre o posibilă intervenţie în Iran. SUA încearcă să amâne o operaţiune militară în zonă până după alegerile prezidenţiale din toamnă, în timp ce Israelul încearcă să grăbească lucrurile, conform presei internaţionale.

USS Enterprise, simbolul puterii militare a SUA

Portavionul USS Enterprise este probabil cea mai cunoscută navă de război americană. Anul trecut, "Marele E" a împlinit 50 de ani de când este în serviciul marinei americane, perioadă în care a participat la peste 20 de misiuni. Prima misiune a fost în 1962 în criza rachetelor din Cuba, când SUA condusă de John F. Kennedy şi URSS au evitat în ultima clipă un război nuclear. Au urmat apoi misiuni de război în Coreea, Vietnam, iar mai recent în Irak.

USS Enterprise a fost prima navă de război nucleară a SUA. Portavionul are o lungime de 342 de metri, echivalentul a peste trei terenuri de fotbal şi cântăreşte 94.781 de tone. La bordul navei lucrează 5.500 de marinari.

Aceasta este ultima misiune a Enterprise, nava urmând să fie scoasă din uz începând din 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO