Business Internaţional

Umbra dobânzilor negative a ajuns în Cehia, iar în Japonia creează tensiuni între bănci şi guvern

Umbra dobânzilor negative a ajuns în Cehia, iar în...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.06.2016, 00:04 618
Într-un moment în care distorsiunile de pe pieţele obligaţiunilor au ajuns la noi dimensiuni, vicegu­ver­natorul băncii centrale din Cehia vorbeşte de intro­ducerea dobânzilor negative ca de o posibilitate pentru descurajarea capitalului speculativ. Pe de altă parte, în Japonia dobânzile negative au ajuns deja o problemă politică.

„Banca centrală a Cehiei a spus că dobânzile ne­gative nu pot fi excluse din punctul de vedere al des­cu­rajării capitalului speculativ“, a afirmat vice­gu­ver­natorul Vladimir Tomsik la o conferinţă de afa­ceri. Însă dobânzile cu minus nu vor fi principalul instrument de politică monetară al băncii, a precizat el.

Instituţia s-a angajat să nu lase moneda naţională, coroana, să se întărească mai mult de 27 de unităţi pe euro pentru a menţine politica relaxată, având principala dobândă de referinţă la 0,05%, scrie Reuters. Banca centrală a intervenit de multe ori pe piaţă pentru a-şi proteja moneda, cumpărând active de 393 milioane de euro doar în aprilie. Tomsik a precizat că banca încă nu vede niciun motiv pentru majorarea dobânzilor.

În Japonia, a cărei bancă centrală a introdus dobânzi cu minus în februarie, dobânzile negative au ajuns o chestiune electorală. Principalul partid de opoziţie cere băncii centrale să renunţe la politica ratelor de dobândă negative pentru că provoacă nelinişte în rândul persoanelor care economisesc şi al companiilor mici. Apelul vine cu o lună înainte de alegerile pentru camera superioară a parlamentului nipon, notează Bloomberg.

„Dobânzile negative mută povara pe cei care econo­misesc. Acestea produc ne­linişte printre companiile mici deoarece descurajează băncile să acorde împrumuturi sau le determină să ceară ram­bur­sarea anticipată a creditelor“, spune Shiori Yamao, 41 de ani, preşedintele de politic al Partidului Democrat. Înainte de a deveni politiciană, Yamao a fost pro­curoare şi luptătoare pentru drepturile femeilor.

Tot în Japonia, dobânzile negative creează tensiuni între bănci şi guvern, unul dintre semne fiind faptul că Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, una dintre cele mai mari bănci nipone, a decis să renunţe la rolul de principal dealer de obligaţiuni guvernamentale japoneze, scrie Nikkei.

Băncile din sectorul privat obişnuiau să cumpere datoria în creştere a Japoniei ştiind că banca centrală urma să le scape de ea  la nevoie pentru a stabiliza piaţa. Însă în ultimul timp banca centrală a început să achiziţioneze cantităţi imense de obligaţiuni guvernamentale nipone în speranţa că prin reducerea yieldurilor va ieftini creditarea pentru gospodării şi companii şi în cele din urmă va repune în mişcare economia.

Însă acum, când yieldurile bondurilor cu scadenţa la 10 ani au plonjat în teritoriul negativ, băncile se retrag de pe piaţa obligaţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO