Business Internaţional

Un acord Glencore-Bunge ar crea o companie de top în sectorul traderilor de cereale

Un acord Glencore-Bunge ar crea o companie de top în...

Autor: Catalina Apostoiu

25.05.2017, 13:37 281

Interesul manifestat de Glencore, unul dintre cei mai mari trader de materii prime din lume, pentru traderul american de cereale Bunge arată cât de mult îşi doreşte gigantul elveţian să-şi sporească prezenţa pe piaţa americană şi să spargă dominaţia exercitată asupra industriei de patru mari jucători, scrie Bloomberg.

Glencore, despre care până nu demult se spunea că va intra în default, a anunţat că a contactat Bunge în legătură cu o potenţială “combinaţie de business consensuală” şi că nu exisă nicio certitudine privitoare la materializarea unui acord. Acţiunile companiei americane au crescut puternic, conferindu-i acesteia o valoare de piaţă de 11,5 miliarde de dolari.

Bunge a declarat ulterior că nu este angajată în discuţii cu Glencore sau divizia de agricultură a acesteia. O eventuală combinaţie între cele două companii ar da naştere unuia dintre cei mai mari traderi de materii prime agricole din lume, cu active în locaţii incluzând Brazilia, Australia, Rusia şi Canada. Aceasta ar avea o prezenţă puternică pe segmentele de soia, grâu şi zahăr.

Un acord ar semnala de asemenea o schimbare majoră într-o industrie dominată în ultimul secol de aşa-numitul cvartet ABCD format din Archer-Daniels-Midland, Bunge, Cargill şi Louis Dreyfus. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO