Business Internaţional

Un acord nuclear iranian ar putea ieftini petrolul cu 15 dolari/baril

Un acord nuclear iranian ar putea ieftini petrolul cu 15...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.04.2015, 00:00 2116

Preţurile petrolului s-ar putea reduce cu 15 dolari pe baril anul viitor dacă sunt ridicate sancţiunile internaţionale impuse Iranului datorită ajungerii la un acord privind limitarea dezvoltării industriei nucleare din această ţară, potrivit Agenţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei. Iran şi marile puteri ale lumii au ajuns pe 2 aprilie la un acord preliminar care stabileşte parametrii următoarelor negocieri necesare încheierii unui acord până pe 30 iunie. Reintrarea pe piaţa internaţională supraalimentată a petrolului iranian ar putea pune presiuni descendente şi mai mari pe preţul ţiţeiului.

În aceste condiţii, agenţia şi-ar putea diminua proiecţiile de preţ cu 5-15 dolari pe baril. Accesul la piaţă al Iranului, unul dintre cei mai mari producători de petrol, este împiedicat de un embargo internaţional. Petrolul Brent se tranzacţiona ieri cu 58,1 dolari/baril (anul trecut cotaţiile ajungeau şi la 110 dolari/baril), iar cel destinat pieţei americane cu 52,6 dolari/baril. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO