Business Internaţional

Un avertisment cu bătaie lungă: Germania, o naţiune exportatoare, are nevoie de Rusia pentru creştere şi încearcă să se apropie de ea

Un avertisment cu bătaie lungă: Germania, o naţiune...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2017, 19:30 1354

Politicieni de top şi foşti executivi la companii mari germane ocupă acum funcţii de conducere în businessul strategic rusesc.

Mutările făcute în ultima vreme de politicienii şi de businessul din Germania în relaţiile cu Rusia nu sunt încă de natură să schimbe regulile jocului, dar arată o tendinţă. Capitalul şi tehnologia Germaniei au nevoie de resursele materiale şi umane ale Rusiei.

Comerţul ruso-german a crescut cu 25% în ultimul an, a spus preşedintele rus Vladimir Putin la o întâlnire organizată la mijlocul lunii octombrie la Soci cu reprezentanţi sau executivi ai 20 dintre cele mai mari companii ger­mane cu operaţiuni în Rusia. Printre acestea se nu­mără Bauer, Winter­shall, Linde, Knauf, Siemens, Metro, potrivit site-ului preşedinţiei ruse. La întâlnire a fost prezent şi preşedintele Kazahsta­nului Nursultan Nazar­bayev. Kazahsta­nul face parte dintr-o uniune vamală dominată de Rusia. Preşedintele rus a subliniat că Germania a luat locul Chinei ca principal partener comercial al Rusiei şi că investiţiile germane cresc, noi firme fiind înfiinţate practic în fiecare săptămână. 

La două săptămâni după întâlnirea de afaceri a urmat vizita la Moscova a preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier, un vechi prieten al Rusiei, care a deplâns „rănile deschise“ din relaţiile dintre cele două ţări. El a cerut relaţii mai bune cu Rusia. Vizita lui Steinmeier în această ţară este prima făcută de un preşedinte german din 2010 încoace. Politicianul cere de mult timp angajamente mai profunde între Berlin şi Moscova. Partidul său, Partidul Social-Democrat, care are o sensibilitate aparte pentru Rusia, vrea relaxarea graduală a sancţiunilor impuse de UE Moscovei pentru rolul acesteia în destabilizarea Ucrainei, notează Reuters. Steinmeier a fost ministru de externe, rol din care s-a angajat activ în eforturile germane de mediere a crizei ucrainene. În Ger­mania, funcţia de preşedinte este mai mult ceremonială.

Social-demo­craţii vor intra în opoziţie după ce au stat la guvernare alături de creştin-democraţii cance­larului Merkel în ultimii patru ani.

„Suntem departe de legături nor­male, există încă răni deschise, pro­bleme nerezolvate, care au legătură în primul rând cu anexarea Crimeei şi cu conflictul din estul Ucrainei, o povară pentru legăturile noastre“, a spus Steinmeier.

Putin a răspuns că Moscova este pregătită să dezvolte legături cu Germania şi că companiile germane sunt interesate să-şi extindă prezenţa în Rusia, notează The Local.de. Cu ocazia vizitei în Rusia, Steinmeier a discutat şi cu fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov (86 de ani), cerându-i sfaturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Rusia şi Germania.

Deutsche Welle remarcă că vizitele preşedinţilor germani la Moscova sunt o tradiţie ignorată de predecesorul lui Steinmeier, dar şi că normalizarea relaţiilor nu va fi ceva uşor. Fiecare preşedinte german de după reunificare vedea ca o obligaţie o vizită de curtoazie în Rusia. Joachim Gauck, preşedinte între 2012 şi 2017, a rupt tradiţia. Fost activist pentru drepturile omului şi pastor în Germania de Est, Gauck are o antipatie puternică pentru Putin, fost agent KGB.

Pentru George Friedman, fostul preşedinte al Stratfor, delegaţia germană în Rusia semnalizează că Merkel îşi caută aliaţi noi.

Pe lângă tensiunile în creştere dintre Berlin şi Washington, el remarcă faptul că statele est-europene se îndepărtează de nemţi în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Rusia şi se aliniază mai mult cu SUA. „Germania nu este interesată de un al Doilea Război Rece, în timp ce Europa de Est crede că este deja într-unul“, scrie Friedman. În vremuri când relaţiile germane cu ţări importante est-europene au probleme, tensiunile aduse de SUA în regiune reprezintă o ameninţare pentru interesele nemţilor. Germania vrea ca problema rusă să se dezumfle, în timp ce SUA şi aliaţii estici cred că problema poate fi rezolvată prin confruntare.

Germania nu poate exista fără parteneri economici stabili. Germania nu a fost niciodată autosuficientă după reunificare şi trebuie să caute alternative, notează Friedman. Cea mai evidentă alternativă a fost dintotdeauna Rusia, fie prin alianţă, fie prin cucerire. Germania are nevoie de materia primă a Rusiei şi de o piaţă rusească mai puternică decât este acum pentru a-şi putea vinde acolo produsele. Însă Rusia este incapabilă de dezvoltare economică rapidă fără ajutor extern. O aliniere cu Rusia ar putea aşeza Europa de Est pe orbita Germaniei. Pe termen scurt, SUA sunt vulnerabile la recesiuni ciclice, iar ostilitatea faţă de Germania este în creştere în Europa, în special în Europa de Est. China se confruntă cu provocări interne proprii. Pentru Germania există puţine alternative în afară de Rusia, iar Rusia este cea mai periculoasă opţiune pentru Germania. Berlinul ştie acest lucru, concluzionează Friedman.

Germania are deschizători de drumuri în Rusia. Fostul cancelar Gerhard Schrˆder a fost numit preşedintele boardului gigantului petrolier Rosneft, companie descrisă ca The New York Times ca instrumentul de politică externă al Kremlinului. Fostul social-democrat a declarat că SUA vrea o Rusie slăbită în timp ce Europa pariază pe renaşterea vecinului din Est pentru creşterea comerţului. Matthias Warnig, fost agent în poliţia secretă Stasi, este prima persoană care a primit permisiunea de a deschide o bancă străină în Saint Petersburg, notează Deutsche Welle. Îl ştie pe Putin, agent KGB, de când acesta se afla la începutul carierei politice. A ocupat funcţii de conducere la Banca Rossiya, a fost CEO la Nord Stream şi este acum directorul executiv al Nord Stream 2, proiect rusesc controversat care contravine intereselor Poloniei şi Ucrainei, dar aduce siguranţa importurilor de gaze ruseşti pentru Germania. În plus, fostul agent al poliţiei secrete est-germane ocupă poziţii importante la banca VTB, la Rosneft, Transneft şi Rusal. A fost decorat de Putin. Burckhard Bergmann, executiv la E.ON-Rurhgas, a fost director la Gazprom înainte de a intra în boardul de directori al Novatek, un alt mare producător de gaze din Rusia. Şi el a fost decorat în Rusia. Harmut Mehdorn, prieten apropiat al lui Schröder şi fost şef al Deutsche Bahn, este acum în board-ul companiei naţionale de transport  feroviar a Rusiei. A plecat din Germania după un scandal legat de spionarea angajaţilor. Ernst Welteke, fost preşedinte al Bundesbank, lucrează în Rusia la Centr-Invest. A plecat de la banca centrală germană după un scandal de corupţie. Mai mulţi manageri de top germani, foşti angajaţi ai Deutsche Telekom, lucrează la furnizorul rus de telefonie mobilă MTS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO