Business Internaţional

Un Da Vinci original sau Ferrari-ul lui Schumacher sunt doar câteva dintre exponatele scoase la vânzare în cadrul licitaţiei de 1,6 miliarde de dolari de săptămâna viitoare

sursa foto: Bloomberg

Autor: Alex Ciutacu

12.11.2017, 11:15 249

Pasionaţii şi colecţionarii de artă aşteaptă cu nerăbdare expoziţia spectaculoasă de artă din New York ce va avea loc săptămâna viitoare. Starurile licitaţiei vor fi un tablou pictat de Leonardo Da Vinci şi un Ferrari roşu cu care a concurat Michael Schumacher, potrivit Bloomberg.

În mod tradiţional, licitaţiile firmelor Christieăs, Sothebyăs şi Phillips, organizate în lunile mai şi noiembrie, se concentrează pe opere impresioniste, moderne, postbelice sau contemporane. În ultimii ani, deoarece tot mai mulţi cumpărători din Asia şi din alte economii emergente se interesează de piaţă, casele de licitaţii şi-au extins graniţele.

Săptămâna viitoare, casele de licitaţii au decis să-şi ducă graniţele la alt nivel. Christieăs oferă spre vânzare un Da Vinci original, vechi de 500 de ani, cu numele „Christ as Salvator Mundi”.

sursa foto: Bloomberg

„Obişnuia să existe un anumit grad de sofisticare şi eleganţă în privinţa acestor licitaţii. Acum, tot ce este scump este scos la vânzare imediat”, spune Todd Levin, car conduce propria lui firmă de consultanţă în domeniul artei.

În cadrul licitaţiilor care vor începe luni, opere estimate la o valoare totală de 1,6 miliarde de dolari sunt scoase la vânzare, valoarea aceasta fiind cu 45% mai mare decât valoarea totală a licitaţiei organizate în luna noiembrie a anului trecut.

Da Vinci-ul este vândut de către trustul familiei miliardarului rus Dmitry Rybolovlev. Acesta a achiziţionat opera pentru suma de 127,5 milioane de dolari în anul 2013. Tabloul, care i-a aparţinut regelui Charles I, a dispărut în jurul anului 1900. Apoi, în 2005, a fost achiziţionat în cadrul unei licitaţii, şi după şase ani de cercetare şi restaurare, a fost atribuită lui Leonardo Da Vinci, fiind primul tablou redescoperit al acestuia din ultimii 100 de ani.

Opera este estimată la 100 de milioane de dolari, iar un investitor anonim a licitat deja pentru ea, ceea ce înseamnă că va fi vândută cu siguranţă.

Altă operă a lui Leonardo Da Vinci, „Cina cea de Taină”, a fost o sursă de inspiraţie pentru opera lui Warhol, care are o lungime de 9,75 de metri. Opera înfăţişează tabloul lui Da Vinci multiplicat de 60 de ori, pe o pânză alb-negru. Realizată în 1986, este estimată la 50 de milioane de dolari.

sursa foto: Bloomberg

Peisajul pictat de Vincent Van Gogh, „Laboureur dans un champ”, este estimat la 50 de milioane de dolari, face parte dintr-o colecţie asamblată de miliardarii texani Nancy Lee Bass şi Perry Bass.

sursa foto: Bloomberg

„Three Studies of George Dyer”, opera lui Francis Bacon, apare în public pentru prima dată în ultimii 50 de ani. Are o valoare estimată între 35 de milioane de dolari şi 45 de milioane de dolari.

sursa foto: Bloomberg

Tabloul „Red House” pictat de Peter Doig este estimat la 22 de milioane de dolari.

sursa foto: Bloomberg

Ferrari-ul lui Schumacher va fi prima maşină de colecţie vândută prin intermediul licitaţiilor de artă organizate de Sotheby. Valoarea acesteia este estimată între 4 şi 5,5 milioane de dolari. Modelul este Ferrari F2001, Chassis no.211, şi a fost condusă de legendarul şofer la raliul pe care acesta l-a cucerit Grand Prix de Monaco.

sursa foto: Bloomberg

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO