Business Internaţional

Un general iranian vesteşte prăbuşirea regimului fundamentalist din Arabia Saudită

Un general iranian vesteşte prăbuşirea regimului...

Autor: Mihai Draghici

07.01.2016, 14:58 516

"Politicile regimului saudit vor avea un efect domino şi vor fi îngropate sub avalanşa pe care au creat-o", a declarat generalul iranian Hossein Salami, citat de agenţia oficială Fars.

"Dacă Arabia Saudită nu îşi va corecta politicile, regimul de la Riyad se va prăbuşi în următorii ani", a adăugat adjunctul comandantului Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Salami a asemănat politicile regimului sunnit din Arabia Saudită cu cele ale lui Saddam Hussein, preşedintele Irakului înlăturat de la putere de Statele Unite în 2003 şi apoi executat. "Parcursul regimului saudit este similar cu cel al lui Saddam Hussein în anii 1980-1990. Saddam a iniţiat un război cu Iranul, a executat clerici şi oficiali de rang înalt, a eliminat disidenţii şi a avut un sfârşit groaznic", a adăugat Salami.

Oficialul militar iranian a catalogat drept "iraţională şi odioasă" decizia Arabiei Saudite de a suspenda relaţiile diplomatice cu Iranul, argumentând că violenţele din Irak şi Siria sunt "rezultatul direct al politicilor confesionale fundamentaliste" aplicate Arabia Saudită la nivel regional.

Tensiunile dintre Riyad şi Teheran s-au amplificat după ce Arabia Saudită, o monarhie preponderent sunnită, a executat un cleric şiit, Nimr al-Nimr. În replică, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat Arabia Saudită că riscă "răzbunarea divină", numindu-l pe Nimr al-Nimr "martir". După proteste violente organizate în faţa ambasadei saudite din Teheran, Guvernul de la Riyad a dispus retragerea personalului diplomatic din Iran. Decizii similare au luat Bahrainul, Sudanul, Djibouti, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut autorităţilor judiciare să îi judece urgent pe autorii atacurilor comise în cursul protestelor organizate la ambasada Arabiei Saudite din Teheran, în tentativa de a diminua tensiunile cu principalul adversar regional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO