Business Internaţional

Un investitor activist face un pariu de 2,5 miliarde de dolari pe General Electric

GE deţine în România fabrica de sonde petroliere Lufkin de la Ploieşti

GE deţine în România fabrica de sonde petroliere Lufkin de la Ploieşti

Autor: CătăIina Apostoiu

06.10.2015, 00:03 707
Conglomeratul industrial american General Electric, unul dintre cele mai mari din lume, prezent şi în România, a atras o investiţie importantă din partea investitorului activist Nelson Peltz, compania acestuia, Trian Fund, acumulând o participaţie în valoare de 2,5 miliarde de dolari din GE, scrie The Wall Street Journal.

Trian Fund Management a anunţat că a acumulat acţiuni GE în valoare de 2,5 miliarde de dolari începând cu mijlocul lunii mai, ceea ce înseamnă că Peltz controlează 1% din gigantul american, iar Trian  a devenit unul din cei mai importanţi 10 acţionari ai GE.

Aceasta este cea mai mare investiţie realizată vreodată de firma de investiţii, cunoscută pentru eforturile de a determina companii bine cunoscute să se restructureze.

Peltz şi CEO-ul GE Jeffrey Immelt se cunosc de mult şi deşi Trian critică anumite aspecte legate de companie, cei doi au o poziţie comună în ceea ce priveşte majoritatea problemelor legate de actuala direcţie a companiei. Trian nu a solicitat un loc în boardul GE.

Totuşi, investiţia sporeşte presiunile resimţite de CEO-ul GE, aflat la conducerea companiei de peste 14 ani, în sensul de a impulsiona creşterea acţiunilor GE. Valoarea acţiunilor GE a scăzut cu peste 35% din septembrie 2001, când Immelt a preluat conducerea companiei. Trian vrea ca GE să-şi amplifice reducerile de costuri, să ia în considerare vânzarea unei părţi mai mari din divizia de finanţare şi să adopte o atitudine mai prudentă cu privire la achiziţii. Trian consideră că GE şi-ar putea asuma datorii de 20 miliarde de dolari şi răscumpăra acţiuni. 

Recent, Immelt şi directorul financiar al GE Jeffrey Bornstein au anunţat că sunt în mare parte de accord cu viziunea Trian. Immelt şi directorii GE spun că înţeleg pe deplin temerile investitorilor.

Pentru Trian, participaţia reprezintă cea mai mare investiţie a sa, atât  ca valoare, cât şi ca ambiţie. GE, cu capitalizarea sa de piaţă de 257 miliarde de dolari, ar reprezenta a treia cea mai mare companie vizată de un investitor activist, după campaniile derulate de Carl Icahn la Apple şi ValueAct Capital Mana­gement la Microsoft, potrivti FactSet.

Pe măsură ce fondurile activiste cresc în dimensiune, acestea caută investiţii în creştere în unele dintre cele mai importante companii americane. Trian a îndemnat multe companii, ca DuPont şi PepsiCo, să ia în considerare o divizare sau vânzarea operaţiunilor noncore pentru a reduce costurile.

Peltz, cofondatorul Trian Ed Garden şi Immelt sunt prieteni vechi. Fondul consideră că actuala strategie a lui Immelt va crea o companie industrială pe care piaţa de acţiuni o va aprecia. GE anunţa în aprilie că în următorii doi ani va ieşi în mare parte din operaţiunile bancare. Compania intenţio­nează să vândă active de 100 miliarde de dolari sau mai mult până la sfârşitul anului.

Potrivit oficialilor Trian, fondul a luat în considerare o investiţie în GE în trecut, dar planurile nu s-au materializat din cauza operaţiunilor bancare ale conglomeratului.

Spre deosebire de alte fonduri activiste, Trian nu exercită presiuni asupra mana­gementului companiilor în care investeşte, ci încearcă să-şi prezinte poziţiile fără a intra în conflict. Succesele înregistrate de fond se datorează exact acestei strategii, potrivit oficialilor Trian.

General Electric a început să facă afaceri în România în 1984, compania americană livrând turbogeneratoarele pentru Unitatea 1 şi, mai târziu, Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă. În 2002, grupul american a intrat într-un parteneriat cu compania românească Turbomecanica pentru a produce la Bucureşti componente de avioane. Din 2007, Unison Engine Components, fabrica din cartierul Militari care produce camere de ardere pentru motoare de aeronave, este deţinută integral de GE. În 2013, ultimul an pentru care sunt date disponibile, fabrica raportase o cifră de afaceri de 110,5 milioane de lei şi profit net de 12 milioane de lei.

GE mai deţine fabrica de sonde petroliere Lufkin, lângă Ploieşti, cumpărată în 2013 alături de toate operaţiunile companiei texane într-o tranzacţie de 3,3 miliarde de dolari. Deschisă în prima jumătate a anului 2013, după o investiţie de 140 milioane de dolari, din care 28 milioane de dolari au fost ajutor de stat din partea României, fabrica era singura unitate de producţie de utilaj petrolier din Europa.

GE a mai furnizat cele peste 200 de turbine eoliene pentru parcul eolian de 600 MW Fântânele-Cogealac, deţinut de grupul ceh CEZ, dar şi turbogeneratorul pentru termocentrala de 860 MW a OMV Petrom de la Brazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO