Business Internaţional

Un jurnalist bulgar: „Este haos. Unele facturi la electricitate s-au triplat“. Protestatarii cer ca toate contractele nefavorabile statului să fie anulate şi moratoriu la plata ratelor la bancă

Un jurnalist bulgar: „Este haos. Unele facturi la...

Autor: Radu Bostan, Bogdan Cojocaru

05.03.2013, 00:05 1695

Haos deplin, aşa descrie un bulgar atmosfera de la manifestaţiile care perturbă deja de câteva săptămâni viaţa din Bulgaria, cele mai ample proteste de după căderea regimului comunist.

Ce a scos poporul în stradă? Într-un stat membru al UE, facturile la energie s-au triplat neanunţat peste noapte când salariile sunt îngheţate la cele mai mici niveluri din Europa pentru că guvernul vrea să fie exem­plar în austeritate. Primarii îmbătrânesc în posturi în oraşe în care prezenţa la vot este de doar 30%, companiile străine controlează sectoare vitale precum cel de utilităţi, iar bulgarii simt că economia nu merge şi nu se întrevede nicio îmbunătăţire în viitorul apropiat.
 

„Este haos deplin“

„Oamenii pur şi simplu nu ştiu ce se întâmplă cu ei. Pentru mine factura la energie a crescut cu doar 5 euro, dar pentru alţii s-a triplat şi poate ajunge la 250 de euro, dacă electricitatea este folosită la încălzire, în condiţiile în care unele pensii nu depăşesc 20 de euro. Dar nu sunt reguli clare“, descrie situaţia din Bulgaria un jurnalist de la agenţia bulgară de presă BTA. El nu a dorit să fie nominalizat. 

Contra cui protestează bulgarii? Împotriva corupţiei, sistemului stricat în totalitate, contra preţurilor prea mari, contra scăderii calităţii vieţii, fiecare a ieşit în stradă să-şi spună păsul. „Este haos deplin“, a mai spus jurnalistul.

Protestele contra sărăciei nu sunt ceva nou în Bulgaria. S-a protestat anul trecut contra privatizării transportului feroviar de marfă, pentru salarii mai mari în uzinele de stat, iar focul a ars mocnit, neauzit în afara graniţelor. Dar creşterea facturilor la energie a fost picătura care a umplut paha­rul, iar acum protestele s-au radicalizat. Bulgarii cer de la „incendierea mono­polurilor străine“ care controlează utilităţile sau expulzarea acestora din ţară şi naţionalizarea utilităţilor la o participare civilă de 50% în toate instituţiile statului şi un moratoriu pe plata ratelor la bănci.

Duminică, de ziua naţională a ţării, au fost organizate manifestaţii de solida­ritate cu cele din Bulgaria în Londra, Manchester, Dundee, Glasgow, Dublin, Berlin, Münich, Frankfurt, Düssel­dorf, Viena, Madrid, Malaga, Barce­lona, Benidorm, Valencia, Alicante, Zaragoza, Pamplona, Atena, Paris, Lille, Roma şi Milano. Manifes­ta­ţiile nu au un obiectiv clar, comun, ci reprezintă pur şi simplu o refulare a frustrărilor produse de un guvern care n-a reuşit să scoată ţara din sărăcie. Bulgaria este cel mai sărac stat din UE. Guvernul şi-a anunţat demisia în urmă cu două săptămâni, dar protestele continuă.
 

În Varna oamenii cer demisia unui primar în funcţie din 1997

Varna, capitala protestelor, are acelaşi primar din 1997 care la ultimele alegeri a primit 17% din voturi, dar cu o prezenţă la vot de 30%, a spus un jurnalist de la revista bulgară Capital. El a mai explicat că furia populaţiei se îndreaptă spre anumite „grupuri econo­mice“, iar oamenii cer ca toate contractele care nu sunt benefice pentru stat să fie denunţate, iar investitorii străini să fie daţi afară din ţară. În multe oraşe manifestanţii au cerut demisia primarilor, mai ales a celor asociaţi cu partidul de guvernământ. În Varna, demonstraţiile de duminică au fost în general un eveniment paşnic, perturbat doar de huiduielile la adresa proprietarului unui lanţ străin de farmacii şi a unui politician local care a încercat să se asocieze protestelor.

Costul utilităţilor este o problemă delicată în Bulgaria deoarece are o pondere ridicată în cheltuielile lunare ale unei gospodării. Dacă o factură la energie poate ajunge la 250 de euro, salariul mediu este de 350 de euro, iar pensia medie de 150 de euro. În acest context, pare normal ca populaţia să ţintească furnizorii de utilităţi. Media locale scriu despre jeep-uri şi alte maşini luxoase cumpărate de aceste companii şi contabilizate ca investiţii pentru a putea fi încărcate în facturile la energie. În urma protestelor, echipe de procurori inspec­tează birourile companiilor de utilităţi CEZ şi Energo-Pro din Cehia şi EVN din Austria, principalii jucători din sectorul de profil pentru a le verifica rapoartele fiscale şi cheltuielile.

Distribuitorii de energie au explicat creşterea facturilor cu perioada mai lungă de plată din cauza sărbătorilor, prin vremea neobişnuit de rece şi majorarea preţurilor la energie cu aproape 14% din vara trecută, simţită acum deoarece se consumă mai mult curent electric pentru încălzire.
 

Preţul la încălzire sufocă viaţa în Sofia

 „Doar 40% din apartamentele din Sofia sunt încălzite centralizat, prin gaze, restul cu electricitate, la fel ca în multe alte oraşe. Factura medie este de 100 de euro“, a mai explicat jurnalistul bulgar.

Distribuitorii dau vina şi pe pierderile din reţea, de aproape 25%, mai mari decât media de 9% din alte state est-europene, cauzate printre altele de furturi. De asemenea, clienţii care-şi plătesc facturile trebuie să acopere pierderile produse de rău-platnici.

Presa locală arată că preţul energiei produse la centrala atomică de la Kozlodui ajunge la client de trei ori mai mare. Autorităţile bulgare au anunţat că ar putea forţa reducerea cu 5,3% a preţurilor practicate de CEZ pentru perioada de zi şi cu 14,6% a celor pentru timp de noapte. Reducerile vor afecta, de asemenea, EVN şi Energo-Pro, notează Financial Times. Afacerile din Bulgaria contribuie cu 10% la veniturile totale ale CEZ. Odată cu anunţarea demisiei, premierul Boiko Borisov a promis că va retrage licenţa companiei cehe, dar a renunţat ulterior la idee. Licenţa i-a fost retrasă însă în Albania, care acuză CEZ că nu gestionează bine reţeaua de transport permi­ţând pierderi de energie şi violând condiţiile acordului care a permis intrarea grupului pe piaţa albaneză în 2009.

Pentru astăzi minerii au organizat proteste contra debranşării de la reţeaua naţională a centralelor termice, măsură prin care autorităţile au spus că pot reduce preţul energiei. Întreţinerea acestor centrale este considerată costisitoare. Decizia va duce mai mult ca sigur la închiderea unităţilor şi a minelor de cărbune. În acest context, circa 2.000 de mineri sunt aşteptaţi la Sofia, potrivit Novinite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO