Business Internaţional

Un nou punct de frontieră între România şi Bulgaria a fost inaugurat în judeţul Constanţa

Un nou punct de frontieră între România şi Bulgaria a...

Autor: Cătălin Legănel, Mediafax

03.10.2017, 11:50 461

Un nou punct de frontieră între România şi Bulgaria a fost inaugurat, marţi, în judeţul Constanţa, în prezenţa premierului Mihai Tudose şi a omologului său bulgar, Boiko Borisov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ceremonie au participat prim-ministrul României, Mihai Tudose şi prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, alături de miniştrii de Interne ai României şi Bulgariei, Carmen Dan şi, Valentin Radev.

Inaugurarea Punctului de trecere a frontierei Lipniţa - Kainargea este cuprinsă într-un program mai amplu al premierului României în Bulgaria.

Astfel, tot marţi, Mihai Tudose şi membrii Executivului român vor participa, la Varna, la Reuniunea interguvernamentală româno-bulgară. De asemenea, Mihai Tudose va participa la Reuniunea cvadrilaterală a prim-miniştrilor României, Bulgariei, Serbiei şi Grecia.

În marja acestor evenimente, va avea loc şi o întâlnire tete-a-tete a premierilor Mihai Tudose şi Boiko Borisov, o serie de întâlniri bilaterale între oficialii români şi omologii bulgari, precum şi o ceremonie de semnare a unor documente/acorduri bilaterale româno-bulgare. Guvernele României şi Bulgariei au mai avut reuniuni bilaterale în anii 2011, 2014 şi 2015, la Bucureşti, Ruse şi Craiova.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, lucrările de amenajare şi modernizare desfăşurate la punctul de frontieră inaugurat au avut în vedere ca acesta să întrunească condiţiile pentru a fi deschis în regim de trafic internaţional conform catalogului Schengen.

Astfel, punctul de trecere beneficiază de artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat prin redistribuire de la structurile Poliţiei de Frontieră.

„Noul punct de frontieră se alatură celor 9 puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu Bulgaria, operaţionalizarea lor urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Bulgaria.Punctul de Trecere a Frontierei Lipnita-Kainardja funcţionează în subordinea Gărzii de Coastă şi este deschis pentru traficul internaţional de persoane, precum şi pentru traficul internaţional de mărfuri, până la limita unei greutăţi totale de 3,5 tone, iar programul de funcţionare va fi de la ora 08:00 la ora 20:00. Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi al produselor supuse controlului fitosanitar”, se arată în ccomunicatul de presă citat.

Potrivit documentului, lungimea frontierei Romaniei cu Bulgaria este de 631,3 km, iar punctele de trecere deschise traficului international de la graniţa cu Bulgaria au fost tranzitate, în acest an, de peste 6,2 milioane de călători (aproximativ 5 milioane dintre acestia fiind cetăţeni UE şi 1,2 milioane cetăţeni non-UE). Totodată, în acest an au trecut frontiera româno-bulgară aproximativ 2,4 milioane mijloace de transport.

Punctul de Trecere a Frontierei Lipniţa (România) – Kainardja (Republica Bulgaria) este situat în comuna Lipniţa, judeţul Constanta şi are corespondent pe teritoriul Republicii Bulgaria localitatea Kainardja.

Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţii de control în cele două puncte de trecere a frontierei sunt asigurate de către administratorii punctelor de trecere ale frontierei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO