Business Internaţional

Un oraş din Suedia va fi mutat integral 3 km

Un oraş din Suedia va fi mutat integral 3 km

Autor: Ştefan Stan

06.10.2013, 11:11 18914

Un mic oraş din Suedia, de 18.000 de locuitori, trebuie să se mute cu totul 3 kilometri, din cauza exploatării miniere din regiune, care a destabilizat solul de sub 3.000 de locuinţe, scrie Business Insider.

De mai bine de 100 de ani, rezidenţii din Kiruna şi-au dezvoltat oraşul în jurul celei mai mari mine de fier din lume, deţinută de compania de stat Lussavaara-Kiirunavaara (LKAB), însă exploatarea a dus la destabilizarea regiunii.

Pentru a evita daunele produse de eventuale alunecări de teren, oficialii oraşului au decis să mute oraşul cu totul 3 kilometri spre est.

Mutarea va fi plătită de compania minieră, care va pune deoparte un miliard de dolari pentru a pune în aplicare planul de demolare, demontare şi reasamblare a clădirilor şi a infrastructurii.

“Partea cea mai dificilă a fost să mergem la oameni şi să le spunem că trebuie să se mute”, a spus Anders Lindberg, purtător de cuvânt LKAB.

Planul va acorda magazinelor din regiune o fereastră de 10 ani în care să migreze. “ Ideal ar fi să închidem centrul vineri şi să-l deschidem luni. Deşi ideea pare nerealistă, încercă să o facem cât mai coerentă”, a declarat  Kristina Zakrisson, comisionar LKAB.

Planificatorii proiectului au estimat că migraţie completă va avea loc peste 20-25 de ani. Între timp, o nouă primărie va fi ridicată până în 2016, servind drept centru pentru viitoarele clădiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO