Business Internaţional

Un ”puşti” de 27 de ani ar putea fi cel mai bine plătit CEO din lume: Evan Spiegel, fondatorul Snapchat, va primi 638 mil. dolari pentru 2017

Un ”puşti” de 27 de ani ar putea fi cel mai bine...

Autor: Răzvan Botea

28.02.2018, 16:59 367

Evan Spiegel, miliardarul care a creat Snapchat, are cele mai mari şanse să fie  „încoronat” cel mai bine plătit director executiv al SUA în 2017, după ce veniturile sale totale au fost de 638 mil. dolari anul trecut, potrivit Financial Times.

Când părintele aplicaţiei Snapchat, Snap, a ieşit în public, Spiegel a primit un bonus de 637 mil. dolari la sfârşitul anului trecut, conform unui raport publicat joia trecută.

Pe lângă acest premiu, Spiegel a mai primit mai mult de 1 mil. dolari în compensaţii suplimentare pentru asigurări medicale şi de viaţă şi mai mult de 500.000 de dolari pentru costuri de siguranţă personală.

Conform Equilar, o firmă de cercetare care a supravegheat salariul lui Spiegel, plata acestuia a fost cea mai mare „de departe” pentru mai mulţi ani, exceptând premiul în bani pe care l-a primit Tim Cook când i-a luat locul lui Steve Jobs la Apple în 2011.

„Foarte rar vezi un premiu atât de mare”, a spus Dan Marcec, director de comunicaţii de la Equilar, despre compensaţia primită de Spiegel. „Aş fi surprins să fi existat alta mai mare în 2017”.

În acelaşi timp, miliardarul Evan Spiegel a cărui avere totală este estimată de Forbes la 3,8 mld. dolari, şi-a redus salariul anual de la 500.000 de dolari la 1 dolar. După aceasta, mai mulţi fondatori de mari companii i-au urmat exemplul, inclusiv Mark Zuckerberg la Facebook sau Larry Page la Alphabet, compania-mamă a Google.

  Asemenea premii pentru executivii companiilor sunt o practici des întâlnite. Şeful executiv al GoPro, Nick Woodman, a primit un pachet similar în valoare de 285 mil. dolari, când producătorul de camere de luat vederi a fost făcut public în 2014. Premiul acesta l-a făcut pe Woodman cel mai bine plătit executiv al anului respectiv, însă de atunci preţurile acţiunilor companiei GoPro au scăzut cu 90%.

Momentul şi magnitudinea bonusului primit de Spiegel vin în contrast cu situaţia acţionarilor Snap, săptămâna aceasta preţul acţiunilor companiei scăzând considerabil. În acelaşi timp, utilizatorii aplicaţiei se plâng de designul nou al acesteia şi completează petiţii online pentru a reveni la vechiul design.

Postarea de pe Twitter a lui Kylie Jenner, unul din cei mai urmăriţi utilizatori ai Snapchat a făcut ca acţiunile companiei să scadă cu 8 procente joia trecută, ştergând pur şi simplu 1 mld. de dolari din valoarea companiei : „Aşadar, sunt doar eu sau mai sunt şi alţii care nu mai deschid Snapchat? of, asta e atât de trist”, a spus  starul TV american miercurea trecută pe Twitter.

Acţiunile companiei au trecut printr-o lună cu o volatilitate ridicată. La începutul lunii februarie, preţul acţiunilor a crescut cu 38% într-o singură zi, după ce a depăşit predicţia celor de pe Wall Street pentru prima oară de când a devenit publică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO