Business Internaţional

Un specialist în sărăcie şi pionier al studiului inegalităţii economice a câştigat Premiul Nobel pentru economie

Angus Deaton aprimit Premiul Nobel pentru lucrările sale privitoare la consum, sărăcie şi bunăstare

Angus Deaton aprimit Premiul Nobel pentru lucrările sale privitoare la consum, sărăcie şi bunăstare

Autor: CătăIina Apostoiu

13.10.2015, 00:05 854
Este expert în sărăcie şi a scris o carte despre inegalitate înainte ca Thomas Piketty, „starul rock“ al literaturii economice, să fie celebru cu cercetările pe această temă. Angus Deaton, un economist născut în Edinburgh, Scoţia, este câştigătorul Premiului Nobel pentru economie din acest an.

El a primit titlul pentru lucrările sale privitoare la consum, sărăcie şi bunăstare în vremuri în care expe­rimentele de politică monetară ale marilor bănci centrale stâr­nesc dezbateri încinse despre clasa de mijloc şi distribuirea tot mai inegală a avuţiei într-o naţiune.     Deaton, profesor la Uni­ver­sitatea Princeton, va primi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (855.000 de euro).

„Lucrările lui Angus Deaton au contribuit la transformarea microeconomiei, macroeconomiei şi economia dezvoltării“, au anunţat reprezen­tanţii Academiei Regale de Ştiinţe a Suediei.

Principalul „rival“ al lui Deaton, în vârstă de 69 de ani, a fost Sir Richard Blundell, profesor de economie politică la University College London, considerat drept favorit. Deaton, care deţine cetăţenie americană şi britanică, a predat la Uni­versităţile Cambridge şi Bristol înainte de a se muta în SUA.

 

Premiul Nobel pentru economie

De la lansarea sa în 1969, acest premiu a fost câştigat în proporţie de 70% de americani, potrivit Le Figaro. Dintre cei 75 de laureaţi, 12 şi-au realizat cercetările la Univer­sitatea din Chicago. De ase­menea, dintre cei 75, o singură femeie a câştigat Sfântul Graal al ştiinţelor economice, Elinor Ostrom, şi numai doi francezi, Jean Tirole şi Maurice Allais. Cel mai tânăr laureat avea 51 de ani şi cel mai bătrân 90 de ani.

În secolul al XVII-ea, economiştii dominanţi erau englezi, în secolul XVIII dominau francezii, iar începând cu secolul trecut, Statele Unite au devenit regii economiei.

Jumătate din lucrările de cercetare publicate de economiştii din întreaga lume au ca subiect economia americană.

Printre alte puteri mondiale în domeniul cercetării economice se numără Franţa şi Anglia, în timp ce Germania şi Japonia nu „produc“ aproape niciun economist.

 

Cum funcţionează?

Asemeni tuturor premiiilor Nobel, cel pentru economie, deşi are o istorie aparte, este decernat de către Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, care are un rol de comitet de selecţie. Membrii comitetului sunt aleşi pe o perioadă de trei ani de către membrii Academiei.

În 2015, comitetul este prezidat de către Tore Ellingsen, membru al comitetului din 2007. Ellingsen este un economist norvegian, profesor al Stockholm School of Economics.

Pentru a fi eligibil, un candidat trebuie să-şi fi avut candidatura depusă de către o persoană calificată de Academia Regală. Nimeni nu-şi poate depune propria candidatură.

Nu există limită de vârstă, însă premiul nu poate fi acordat postum.

De ce este acest „Premiu Nobel“ atât de controversat? Pur şi simplu pentru că nu există propriu zis un „premiu Nobel pentru economie“, ci doar premiul pentru ştiinţe economice acordat de banca centrală a Suediei în memoria lui Alfred Nobel. Premiul este deci controversat, chiar şi în familia Nobel, economia nefiind inclusă în testamentul lui Alfred Nobel.

Singurul laureat de culoare al premiului Nobel pentru economie este Arthur Lewis, care a câştigat premiul în 1979.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO