Business Internaţional

Un stat european avertizează că ar putea să nu mai transmită informaţii clasificate Statelor Unite

Un stat european avertizează că ar putea să nu mai...

Autor: Mihai Draghici

16.05.2017, 18:20 262

Transmiterea în continuare de informaţii "ar putea prezenta riscuri pentru sursele noastre", a declarat oficialul citat de site-ul agenţiei Associated Press.

Oficialul face parte dintr-un serviciu de informaţii al unui stat european. El a preferat să păstreze anonimatul, atât pentru că nu este autorizat să discute public pe această temă, cât şi pentru evitarea identificării ţării din care face parte, potrivit site-ului Politico.com.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a dezvăluit informaţii clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi cu ambasadorul rus Serghei Kislyak, afirmă foşti şi actuali oficiali americani citaţi de cotidianul Washington Post. Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kislyak. Potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, Donald Trump a început să discute detalii despre o ameninţare de tip terorist reprezentată de reţeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Donald Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate şi ar fi periclitat o sursă esenţială de informaţii despre organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak.

Informaţiile dezvăluite de Donald Trump oficialilor ruşi fuseseră oferite serviciilor de spionaj americane de o naţiune aliată a Statelor Unite prin intermediul unui acord de schimb de date clasificate considerate atât de sensibile încât detaliile nu le sunt transmise altor aliaţi occidentali şi sunt restricţionate chiar şi în cadrul Administraţiei de la Washington, au explicat pentru cotidianul The Washington Post, sub protecţia anonimatului, foşti şi actuali oficiali americani.

Donald Trump susţine că are "dreptul absolut" de a desecretiza informaţii, pe fondul acuzaţiilor conform cărora ar fi dezvăluit Rusiei date secrete despre ameninţări reprezentate de reţeaua fundamentalistă Stat Islamic. "În calitatea de preşedinte, am vrut să împărtăşesc cu Rusia (în cursul unei întrevederi publice la Casa Albă), având dreptul absolut, lucruri referitoare la terorism şi la siguranţa aeronautică. Sunt raţiuni umanitare, plus că vreau ca Rusia să intensifice semnificativ operaţiunile împotriva reţelei Stat Islamic şi terorismului", a transmis Donald Trump marţi prin Twitter.

Administraţia de la Moscova a respins informaţiile conform cărora preşedintele SUA, Donald Trump, ar fi dezvăluit Rusiei date clasificate, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, subliniind că este o ştire "falsă" şi notând că presa americană "dăunează sănătăţii". "Este vorba de un nou caz de ştiri false. În ultima vreme, mai bine nu citiţi ziarele americane: în afara faptului că dăunează sănătăţii, sunt periculoase", a transmis Maria Zaharova pe Facebook, potrivit cotidianului italian La Repubblica. La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a catalogat acuzaţiile drept "absurde". "Nu discutăm despre acest subiect. Este o absurditate. Nu avem nimic de-a face cu această absurditate. Este total absurd. Nu avem nimic de confirmat sau de negat", a argumentat Dmitri Peskov, citat de site-ul agenţiei Tass.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO