Business Internaţional

Un studiu nou a calculat dezastrul destrămării zonei euro: costuri de 17.000 mld. euro pentru economia mondială

Un studiu nou a calculat dezastrul ieşirii Greciei din zona euro: costuri de 17.000 mld. euro pentru economia mondială

Autor: Marius Oncu, Octavian Calei

19.10.2012, 13:46 523

Studiul, realizat de Prognos la cererea centrului Bertelsmann, analizează patru scenarii în care Grecia intră în încetare de plăţi pe datoria suverană.

În cea mai pesimistă variantă, fondurile pentru susţinerea statelor cu probleme pur şi simplu s-ar epuiza. Ar urma ieşirea Greciei, Spaniei, Italiei şi Portugaliei din zona euro, situaţie care ar determina recesiune globală şi un cost, până în 2020, de 17.200 de miliarde de euro al PIB însumat pentru 42 de economii dezvoltate.

"În cifre, impactul ar fi cel mai puternic în Franţa - 2.900 miliarde de euro, Statele Unite - 2.800 de miliarde de euro, China - 1.900 miliarde euro şi Germania - 1.700 miliarde euro", arată studiul.

Mulţi analişti speculează când şi nu dacă Grecia va părăsi zona euro, însă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele BCE, Mario Draghi, şi şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, şi-au exprimat repetat sprijinul pentru statul elen în ultimele luni.

"Pe lângă consecinţele economice severe, o astfel de recesiune ar pune o presiune puternică asupra structurilor sociale şi politice din mai multe state. În special în cele care părăsesc uniunea monetară, însă şi în altele", se arată în studiu.

Pentru România, impactul părăsirii de către Grecia a zonei euro ar costa economia 1 miliard de euro în perioada 2013-2020, iar în cel mai pesimist scenariu, al ieşirii Greciei, Portugaliei, Spaniei şi Italiei din uniunea monetară, costurile s-ar ridica la 31 de miliarde de euro.

Săptămâna trecută, ministrul suedez de finanţe Anders Borg a declarat pentru Bloomberg că Grecia ar putea părăsi uniunea monetară în următoarele şase luni. Borg este de părere că băncile europene sunt pregătite pentru ieşirea Greciei din zona euro în mai puţin de un an.

Economistul Citigroup, Juergen Michels, a transmis clienţilor băncii că riscul ca Grecia să iasă din uniunea monetară în următoarele 12-18 luni a scăzut la 60% de la 90%, datorită unei schimbări de atitudine în rândul principalelor ţări din zona euro.

Criza datoriilor suverane a început în Grecia, după ce o revizuire masivă a deficitului bugetar a cauzat temeri investitorilor cu privire la sustenabilitatea datoriei statului. Criza s-a extins la Portugalia, Irlanda şi Spania, cu impact economic sever în zona euro, Uniunea Europeană şi la nivel global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO