Business Internaţional

Un summit crucial pentru Europa: Va sacrifica UE libertatea de mişcare, migranţii şi integrarea europeană pentru a ţine aproape Marea Britanie? 150.000 de români sunt înregistraţi în Regatul Unit

Premierul britanic David Cameron intră pe scena europeană pe care se va juca tragedia Brexitului

Premierul britanic David Cameron intră pe scena europeană pe care se va juca tragedia Brexitului

Autor: Bogdan Cojocaru

17.02.2016, 19:53 90441

Dacă la Bruxelles şefii de stat şi de guvern ajung la un acord asupra reformelor, care ar da Marii Britanii un statut special în uniune, guvernul britanic va stabili probabil pentru iunie referendumul privind statutul ţării de membru al UE.

Premierul britanic David Cameron va putea prezenta concesiile făcute de liderii UE ca pe o victorie britanică în Europa şi un motiv în plus pentru ca Marea Britanie să rămână în UE.

Presiunile care apasă pe Cameron, dar şi pe ceilalţi lideri europeni sunt enorme. Radicalii din partidul său conservator cer ieşirea Marii Britanii din UE. Aceştia îl ameninţă cu o revoltă.

Puterea curentelor naţionaliste, radicale, ultraconservatoare sau antisistem din Europa creşte, alimentată printre altele de criza refu­giaţilor, şi niciun politician aflat la guvernare nu poate ignora platformele formaţiunilor politice pe care le reprezintă.

Apoi, centrul financiar londonez, City-ul, vrea ca ţara să rămână în Uniune, dar şi o influenţă mai mică a Comisiei Europene asupra sa. Companiile britanice şi în general cele europene se împotrivesc Brexitului.

Membri de top ai Parlamentului European au avertizat că ieşirea ţării din UE ar putea declanşa  prăbuşirea întregii uniuni. Unii lideri europeni şi oficiali de la Bruxelles şi-au exprimat temerile că orice concesie acordată Marii Britanii va încuraja şi alte guverne sau partide europene să urmeze exemplul Londrei, aceasta într-un moment în care UE pare năpădită de crize, de populism şi de probleme, inclusiv economice.

Acasă, unele sondaje arată că procentul din alegători al celor care vor ca Marea Britanie să iasă din UE este mai mare, sau cel puţin egal, cu cel care vor Anglia o ţară comunitară.

Circa o cincime din alegători (sondaj YouGov Plc publicat la sfârşitul lunii ianuarie) sunt nehotărâţi.

Ce vrea mai exact Marea Britanie de la UE şi care sunt concesiile făcute

Principalele obiective ale premierului britanic Cameron sunt:

1. Guvernanţa economică. Asigurarea unei recunoaşteri explicite că euro nu este singura monedă din UE astfel încât să se asigure că ţările din afara zonei euro nu sunt dezavantajate, potrivit BBC. Marea Britanie vrea garanţii că paşi pentru o uniune financiară mai strânsă nu pot fi impuşi unei ţări din afara zonei euro şi că Marea Britanie nu va trebui să participe la bailouturile din zona euro;

2. Competitivitate. Stabilirea unor ţinte pentru reducerea „poverii” reglementării excesive şi pentru extinderea pieţei unice;

3. Imigranţi. Restricţionarea accesului la ajutoare sociale pentru migranţii UE aflaţi în sau în afara câmpului muncii. Mai specific, Londra vrea ca aceia care vin în Marea Britanie să nu poată cere anumite beneficii până când nu cumulează patru ani de rezidenţă. Londra a fost avertizată că o astfel de măsură ar putea fi discriminatorie şi că limita ar putea fi redusă la un an. Opţiunea unei „frâne de urgenţă” pentru blocarea plăţilor timp de patru ani atunci când presiunile asupra bugetului devin prea mari este un compromis propus de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. De asemenea, Cameron a promis că va stopa plata beneficiilor pentru copiii din străinătate ai muncitorilor imigranţi. Un compromis este limitarea plăţilor la nivelul celor din ţara în care locuieşte copilul. Unu din nouă muncitori din Marea Britanie este străin.

4. Suveranitate. Marii Britanii să nu i se aplice principiul „uniunii tot mai strânse” sugerat de tratatele UE astfel încât ţara să nu fie atrasă în procesul de integrare politică. Cameron a cerut ca parlamentelor naţionale să li se dea puteri mai mari pentru a bloca legislaţia Uniunii Europene.

Ce altceva vrea Marea Britanie

Conservatorii vor ca Bruxelles-ul să aibă mai puţină influenţa asupra companiilor din Marea Britanie şi acces la pieţe noi prin grăbirea unor acorduri de comerţ liber cu America şi Asia. De asemenea, ei vor ridicarea barierelor comerciale din sectorul serviciilor şi din cel digital pentru a se pune bazele unei adevărate pieţe libere, dar şi protecţii speciale pentru

City-ul londonez. Conservatorii sprijină extinderea continuă a UE cu noi membri, dar cu implementarea unor noi mecanisme care să „prevină migraţii masive pe continent”. Cameron a spus că ţara sa va rezista oricărei iniţiative pentru crearea unei armate europene şi vrea ca poliţia britanică să fie protejată de influenţa UE. El a exclus, de asemenea, ca Marea Britanie să adopte euro.

 

Reacţia altor state din UE la oferta Marii Britanii şi la concesiile făcute

♦ Belgia a avertizat că există “riscul de contagiune” în alte state membre şi că Marea Britanie se concentrează „unilateral” pe sine şi pe drepturile ţărilor care nu fac parte din zona euro, notează The Telegraph.

♦ Franţa cere ca tratatele UE să nu fie modificate, „niciun drept de veto asupra zonei euro” şi că „uniunea tot mai strânsă ar trebui să rămână regula”.

♦ Germania spune că cererile de renegociere ale Marii Britanii sunt justificate deoarece nu sunt doar pentru Marea Britanie, ci europene.

♦ Spania se teme că BCE este împinsă în afară de Marea Britanie, că dreptul acestei ţări de a opta să evite o integrare mai strânsă va „mări dispersarea” statelor membre şi va face Europa „prea complexă”.

♦ Ungaria spune că limitarea ajutoarelor sociale nu trebuie să fie „retroactivă” sau punitivă pentru actualii imigranţi şi că trebuie activate dacă există „dovezi”. Budapesta cere ca imigranţii non-UE „să nu primească în Marea Britanie tratament mai bun” decât maghiarii.

♦ Danemarca este „mulţumită de compromisuri şi îl sprijină total pe Cameron”. Acestei ţări îi plac limitele beneficiilor pentru copii, protecţiile pentru statele noneuro, puteri mai mari pentru parlamentele naţionale şi îmbunătăţirea competitivităţii. Ea speră însă ca acele frâne de urgenţă puse beneficiilor să fie specifice Marii Britanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO