Business Internaţional

Un trader de 35 de ani a lasat o gaura de 1,8 mld $ in conturile celei mai mari banci germane

08.02.2009, 18:23 36

Un trader al Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a pierdut anul trecut 1,8 mld. dolari (1,2 mld. euro), punand astfel umarul la pierderile record de 5 mld. dolari ale bancii, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.

"Caderea" lui Boaz Weinstein, candva unul dintre cei mai tari traderi de pe Wall Street, dezvaluie o multime de motive pentru care firmele financiare resimt inca efectele prabusirii pietelor globale.
Weinstein a facut pariuri uriase utilizand instrumente financiare complexe, generand castiguri mari pentru banca si castiguri anuale de aproximativ 40 mil. dolari pentru el insusi. In 2008 insa, el a adus bancii germane pierderi de 1,8 mld. dolari, anuland peste doi ani de castiguri din tranzactionare.
Saptamana trecuta, gigantul bancar german a raportat pierderi de 5 mld. dolari (3,9 mld. euro) pe 2008, prima sa pierdere anuala din ultimele peste cinci decenii. Cand a anuntat rezultatele financiare, Josef Ackermann, presedintele bancii, descria ceea ce se intampla pe piata drept "o serie de cutremure cu epicentre in schimbare constanta".
Pierderile sunt cel mai recent semn al problemelor ce apar in noua ordine financiara. Timp indelungat, firmele de pe Wall Street s-au bazat in ceea ce priveste obtinerea unei parti insemnate din profit pe asumarea de riscuri masive de catre traderi agresivi ce se foloseau de banii firmelor.
Acum marile banci trebuie sa-si stabilizeze institutiile dupa gaurile sapate de fostii "Maestri ai Universului".
Luna trecuta, Deutsche Bank a inchis operatiunile lui Weinstein si a anulat multe din pozitiile deschise de acesta. El a parasit banca saptamana trecuta si va crea un fond de hedging.
Weinstein, 35 de ani, a profitat din plin de dezvoltarea puternica a tranzactiilor in nume propriu realizate de firmele de servicii financiare. Instrumentele complexe le-au permis acestora sa-si sporeasca pariurile cu bani imprumutati, multiplicand profiturile cand lucrurile mergeau bine, dar sporind pierderile in vremuri neprielnice. Weinstein a devenit un maestru al sahului la 16 ani, un as al blackjackului (joc de carti) la 20 si un jucator in lumea derivatelor de credit la 24 de ani, cand s-a alaturat Deutsche Bank.
Grupul sau a generat profituri estimate la 900 mil. $ in 2006 si 600 milioane in 2007. In sapte ani, grupul a inregistrat pierderi din tranzactionare doar in patru trimestre.
 
Liga traderilor celebri
Pierderile pe care le-a lasat Boaz Weinstein in conturile Deutsche Bank intra in topul celor mai mari fraude din sectorul bancar. El insa nu il depaseste pe francezul Jerome Kerviel, cel care a produs la inceputul anului trecut o gaura de 5 mld. euro grupului bancar francez Societe Generale. Kerviel, asemenea lui Nick Leeson, care a cauzat pierderi de 950 mil. euro bancii Barings Bank in 1995, a putut sa genereze documente false care aratau tuturor celor din companie ca lucrurile erau in regula, desi se acumulau pierderi imense. Un alt trader care a cauzat pierderi uriase este japonezul Toshihide Iguchi. El a reusit in 1995 sa piarda 750 mil. euro la Daiwa Bank. Un an mai tarziu. Yasuo Hamanakaka a reusit sa fraudeze compania Sumitomo Corporation cu 1,77 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO