Business Internaţional

Un viitor devastator pentru angajaţi: Introducerea roboţilor pe piaţa muncii va duce la scăderea salariilor şi înlocuirea oamenilor. O revoluţie care va schimba totul

Robot creat de MIT care-şi ghidează acţiunile în funcţie de gândurile omului

Robot creat de MIT care-şi ghidează acţiunile în funcţie de gândurile omului

Autor: Catalina Apostoiu

29.03.2017, 20:56 2491

BlackRock, cel mai mare manager de fonduri din lume, a decis să lase selectarea de acţiuni pe seama roboţilor, şapte manageri de portofolii de acţiuni numărându-se printre cele câteva zeci de angajaţi care urmează să fie disponibilizaţi ca parte a restructurării. În Germania şi Olanda, pizza produsă de Domino’s va fi livrată de de roboţi creaţi de compania londoneză Starship Technologies, lansată în iulie 2014 de doi cofondatori ai Skype.

Se ştia, sau cel puţin se bănuia, că roboţii le „fură“ oamenilor locurile de muncă, însă un nou studiu relevă ritmul dramatic în care roboţii industriali înlocuiesc forţa de muncă umană şi împing salariile în jos. Astfel, pe lista efectelor negative ale automatizării sunt acum adăugate scăderea salariilor şi adâncirea inegalităţii în ceea ce priveşte plăţile, potrivit Bloomberg.

Fiecare nou robot din economia americană reduce rata ocupării de muncă cu 5,6 muncitori, iar fiecare robot adăugat forţei de muncă la 1.000 de muncitori umani diminuează salariile cu între 0,25% şi 0,5%. Acestea sunt concluziile unui studui realizat de Daron Acemoglu de la MIT şi Pascual Restrepo de la Boston University. Studiul a fost realizat pe perioada 1990-2007 şi publicat de National Bureau of Economic Research, o organizaţie non-profit de cercetare din America.

În SUA a fost adăugat un nou robot industrial la fiecare 1.000 de muncitori în perioada 1993-2007, relevă studiul citat. „Efectele roboţilor sunt mai pronunţate în sectorul manufacturier şi în special în industriile cel mai expuse auto­ma­tizării“, potrivit studiului.

Demn de remarcat: autorii esti­mează că roboţii au mărit probabil diferenţa de salarii dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci cu până la 1% între 1990 şi 2007. De asemenea, aceste efecte ar putea fi mult amplificate în condiţiile în care rata de adoptare a roboţilor va creşte.

Fără îndoială, roboţii au un efect transformativ asupra pieţei muncii din SUA şi la nivel mondial, iar tendinţa va continua probabil. Această formă de automatizare ar putea fi dublată de un inteligenţa artificială, niciun loc de muncă nemaifiind astfel sigur, potrivit unei analize a International Data Corporation, citată de Gizmodo.

Experţii anticipează că numărul roboţilor din SUA va creşte de patru ori până în 2025, avansând la 5,25 noi roboţi per 1.000 de muncitori (în prezent raportul este de 1,75/1.000). Astfel, raportul rată de angajare - populaţie va scădea cu 0,94, la 1,76%. În acelaşi timp însă, ar putea rezulta 1,9 până la 3,4 mi­lioane de noi locuri de muncă pierdute în numai un deceniu.

Există în prezent între 1,5 şi 1,75 mi­lioane de roboţi industriali la nivel mondial, potrivit International Fede­ration of Robotics. Industria auto utilizează aproximativ 39% din aceştia, urmată de industria produselor electro­nice (19%), sectorul produselor din metal (9%) şi industria materialelor plastice şi produselor chimice (9%), potrivit cercetătorilor.

Aceştia arată că în domeniile expuse roboţilor industriali între 1990 şi 2007, „atât rata ocupării forţei de muncă, cât şi salariile au scăzut în mod semnificativ“, comparativ cu alte domenii.

Ce se poate face? Daron Acemoglu a sugerat două soluţii: programe de reorientare profesională pentru cei ale căror locuri de muncă sunt preluate de roboţI şi reformarea sistemului de învăţământ, potrivit The Register.

David Autor, collaborator al lui Acemoglu la MIT, argumentează că roboţii vor avea un rol complementar, şi nu vor înlocui oamenii. „Nu cred că acest studiu este ultimul cuvânt cu privire la acest subiect, însă este o primă iniţativă extrem de bine construită, care dă de gândit,“ a declarat Autor, potrivit The New York Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO