Business Internaţional

Una dintre cele mai vechi şi conservatoare instituţii din lume ar putea schimba definitiv statele şi economia modernă: Planul ambiţios al lui Papa Francisc pentru Vatican este pe cale să zguduie normele şi să aducă o nouă viziune de ”economie socială”

Una dintre cele mai vechi şi conservatoare instituţii...

Autor: Răzvan Botea

30.12.2017, 09:00 3415

Papa Francisc are un scop ambiţios: să reformeze economia globală, astfel încât aceasta să servească şi celor mai vulnerabili. Viziunea sa despre o nouă „economie socială” este una în care nu se renunţă la nimeni şi nimeni nu este ascuns, scrie Forbes.

Cardinalul Peter Turkson a fost însărcinat de către Papă să fie liderul eforturilor de a construi noua generaţie de antreprenori sociali. Cardinalul este primul consilier al Papei în materie de dezvoltarea integrală a umanităţii şi ajută la dezvoltarea noului program lansat „Laudato Si’ Challenge” – o iniţiativă care vrea să pună bazele finanţării proiectelor start-up  care au în vedere mai multe obiective la nivel mondial, printre care şi rezolvarea crizei climei.

Există deja o companie în Uganda care foloseşte deşeuri agricole pentru generare de energie electrică şi o altă companie care a transformat filtrarea apei într-un venit care salvează vieţi şi susţine nivelul de trai al ţării în dezvoltare.

„Programul „Laudato Si’ Challenge” este în curs de dezvoltare. Obiectivul acestuia este să facă faţă provocărilor la nivelul tutror categoriilor sociale. Ca şi mare realizare de până acum este grupul de antreprenori cărora noi le-am dat un impuls şi astfel au rezultat companii incredibile. Unul dintre antreprenori a creat un filtru care poate fi pus în orice sursă de apă şi o va transforma în apă potabilă”, declară cardinalul Turkson.

Papa consideră business-ul ca pe o îndeletnicire nobilă şi astfel lansează şi o provocare pentru cei care s-au distins prin business – să găsească o cale prin care să-i ajute pe cei de jos să se descurce cu problemele cu care se confruntă, mai spune cardinalul.

De asemenea, cardinalul Turkson vede în viitor continuarea parteneriatului dintre Vatican şi sectorul privat, sustenabilitatea acestuia fiind dată de valorile susţinute de Biserica Catolică combinate cu agilitatea, riscul, inovaţia şi capitalul sectorului privat.

De asemenea, este foarte importantă şi legătura dintre tehnologie şi credinţă,  această nouă abordare a Bisericii Catolice avându-şi începuturile din vremea Papei Benedict al XVI-lea, mai spune cardinalul Turkson. Credinţa vine cu valorile morale şi inspiraţia, ştiinţa vine cu tehnologia. Ambele sunt necesare pentru binele umanităţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO