Business Internaţional

Unde pleacă banii de la Zara: Miliardarul Amancio Ortega, omul din spatele gigantului Inditex, îşi construieşte şi un imperiu imobiliar care a ajuns deja la 13 miliarde dolari

Unde pleacă banii de la Zara: Miliardarul Amancio...

Autor: Alex Ciutacu

21.05.2019, 19:09 5689

Luna aceasta, vehiculul de investiţii al miliardarului Amancio Ortega, omul de 63 miliarde dolari din spatele Inditex (Zara), a finalizat o investiţie de 72,5 milioane dolari într-un hotel din Chicago, care îi aduce imperiul din imobiliare la peste 13 miliarde dolari, potrivit Bloomberg.

În ultimele şase luni, miliardarul din Spania a investit un total de 1,1 miliarde dolari într-o clădire de birouri din Washington şi două clădiri de birouri din Seattle – închiriate de Amazon.

Frenezia investiţiilor în imobiliare i-a adus lui Ortega un imperiu de peste 13 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires, ceea ce îl transformă în „super-bogatul” cu cel mai mare portofoliu imobiliar din Europa.

Încercând să îşi diversifice investiţiile, Ortega a pariat mai mult de 3 miliarde de dolari pe piaţa imobiliară din SUA în ultimii şase ani, cumpărând proprietăţi importante precum Haughwout Building din Manhattan.

„Dacă sunt un investitor miliardar care vrea să îşi prezerve averea pe termen lung, voi căuta clădiri cheie din oraşe mari. Majoritatea clienţilor miliadari cu care lucrăm noi vor să cumpere cu cash. Ei concurează cu instituţii mari care şi ele cumpără de obicei cu cash, deci totul se rezumă la preţ”, spune Alex James, partener asociat îîn cadrul echipei imobiliare a Knight Frank.

Stabilitatea economică a SUA a transformat ţara într-o destinaţie populară printre străinii care vor să investească în imobiliare.

Achiziţiile transfrontaliere s-au ridicat anul trecut la 94,9 miliarde de dolari, aproape de maximul record, topul achiziţiilor fiind condus de canadieni, francezi şi singaporezi, potrivit Real Capital Analytics.

Ortega are în acest moment cel mai mare portofoliu de imobiliare dintre miliadarii Europei, urmat de Hugh Grosvenor, cu 12 miliarde dolari şi Charles Cadogan cu 7 miliarde dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO