Business Internaţional

Ungaria a rambursat înainte de termen o tranşă de 607 milioane euro din împrumutul primit de la FMI în 2008

Ungaria a rambursat înainte de termen o tranşă de 607...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.01.2013, 19:04 1356

Guvernul Ungariei a anunţat că a rambursat înainte de termen o tranşă de 607 milioane de euro din împrumutul primit în 2008 de la Fondul Monetar Internaţional. Criticii spun că rambursarea anticipată a datoriei a fost posibilă prin contractarea altor datorii.

Termenul de plată pentru tranşa împrumutului FMI era 12 februarie, se arată într-un comunicat al ministerului ungar al economiei, scrie Portfolio.hu.

Plata anticipată „demonstrează stabilitate financiară, puterea ţării noastre şi că investitorii sunt în siguranţă”, a declarat ministrul economiei György Matolcsy.

„Această plată a putut fi posibilă fără ca noi să apelăm la pieţele internaţionale de finanţare, deci fără a ne face noi datorii”, a spus ministrul.

Insă ceea ce a facilitat rambursarea anticipată a fost o emisiune de obligaţiuni în euro, Premium Euro Hungarian Government Bond, care a avut ca ţintă în principal populaţia. Cum obligaţiunile sunt de fapt tot împrumuturi, se poate spune că guvernul şi-a plătit o datorie printr-o altă datorie, subliniază Portfolio.hu.

Matolcsy a afirmat că plata a fost făcută în yeni, dar potrivit portalului de ştiri index.hu o parte din aceasta a fost efectuată în euro. Moneda în care se face rambursarea creditului este întotdeauna aleasă de FMI.

Ungaria a semnat un acord de împrumut stand-by cu FMI în noiembrie 2008 pentru 10,5 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (moneda FMI – n.r.), echivalentul a 8,8 miliarde euro. Guvernul a semnat, de asemenea,  un acord pe doi ani pentru o linie de credit de 6,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană din care au fost trase 5,5 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO