Business Internaţional

Ungaria ar putea pierde până la 2 miliarde de euro în fonduri europene

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2013, 22:02 841

Uniunea Europeană nu fi­nanţează 13 din cele 15 programe ope­raţionale ale Ungariei şi de aceea din fondurile europene de 8.200 miliarde de forinţi (27,6 miliarde euro) dis­po­nibile pentru perioada 2007-2013 Un­garia ar putea pierde până la 600 mi­liarde forinţi (2 miliarde euro) dacă guvernul nu acţionează urgent pentru remedierea situaţiei, a avertizat János Lázár, noul director al Agenţiei Naţionale de Dezvoltare.

„Am putea pierde 500-600 miliarde de forinţi dacă guvernul nu ia măsuri urgente în următoarele săptămâni“, a explicat Lázár, adău­gând că pierderile irecuperabile ar putea produce „pagube impre­vizibile“, spre exemplu în politicile privind educaţia şi programele de dezvoltare. Pentru suma de 500 mi­liarde forinţi nu există nicio licitaţie, iar guvernul va stabili luna aceasta unde vor ajunge banii, scrie Portfolio.hu.

El a punctat că Bruxellesul nu finanţează 13 din cele 15 programe, dar plăţile au accelerat substanţial, iar Agenţia de Dezvoltare a plătit sub­venţii de 740 miliarde forinţi (2,5 mi­liarde euro) în prima jumătate a anului, o sumă record.

Cabinetul condus de premierul Viktor Orban se va reuni pe 14 au­gust cu scopul de a discuta situaţia şi a găsi soluţii pentru a nu pierde fon­durile europene şi a răspunde criticilor Comisiei Europene.

„Îi voi cere premierului să decidă că dacă un minister se face vinovat pentru pierderea fondurilor europene din cauza neîndemânării, lenei şi neputinţei, atunci bugetul pe 2014 va fi redus cu echivalentul sumei pierdute“, a mai spus Lázár.

El va încerca totuşi să ajungă la un acord cu Bruxellesul.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO